Оксана Бучко

Тернополяни можуть допомогти роботі хоспісу в області (відео)

dscn9188

Допомогти роботі хоспісу, який відкрили у селі Плотича (Тернопільський район), можуть охочі волонтери. На даний час актуальним залишається влаштування відповідної матеріальної бази у цьому закладі та збільшення ліжко-місць.

- Приміщення потребує ремонту, - каже керівник хоспісу Андрій Паламарчук. - Ми розміщуємо пацієнтів в одно- або двомісні палати. Технічна база має відповідати вимогам. І якщо кошти на ліки є, то для ремонту і технічної бази потрібно шукати додаткові ресурси.

Загалом, в області є більше 900 осіб, які потребують паліативної допомоги.

- Це хворі, яким лікарі уже не можуть додати днів до життя. У цьому випадку можна лише додати життя до їх днів, - говорить директор департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Володимир Богайчук.

 

dscn9195
dscn9195

– Допомога у хоспісі включає не лише медичний курс, а й психологічну і духовну підтримку. Ми залучаємо волонтерів, а також церкви. Фінансування здійснюється із обласного бюджету, благодійних фондів, громадських організацій, фондів ЄС. Лікування і перебування для пацієнтів є повністю безкоштовним.

У хоспісі є 30 ліжок, там працює 60 чоловік. Паліативна допомога надається також виїзною службою, адже більшість людей із невиліковних діагнозом бажають залишитись вдома.

- Найбільший відсоток категорії пацієнтів хоспісу складають онкохворі пацієнти, - каже заступник головного лікаря Тернопільського онкодиспансеру Володимир Недошитко. – Ми плануємо відкрити школу волонтерства, у якій би навчали студентів різних факультетів медичного університету доглядати за такими хворими. Адже у хоспісі іде чіткий відбір кадрів. Не кожен лікар, не кожна медсестра, не кожен волонтер чи духовний наставник вміє працювати у цій сфері.

dscn9189
dscn9189

Особливостям паліативної допомоги навчають в інституті медсестринства на базі медичного університету. У подальшому планують відкрити також післядипломну освіту цього напрямку, каже директор навчального інституту медсестринства Світлана Ястремська. Також наші спеціалісти перебирають досвід в інших містах.

До слова, другої суботи жовтня відзначають день паліативної допомоги. Напередодні в Тернополі проводять заходи для залучення волонтерів до роботи хоспісу. Адреса закладу – Тернопільський район, с. Плотича, вул. Глибочецька, 5, тел. (0352) 29 66 73, (0352) 29 66 74, (0352) 29 66 71.

Охочі допомогти також можуть поцікавитись потребами під час благодійного концерту, який відбудеться сьогодні ,6 жовтня, в обласній філармонії, початок о 18:30.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=T2Rrmxq_Ak8&feature=youtu.be[/embed]

Фото, відео автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео