Наскільки відкрита та доступна Тернопільська міська рада?

img_07641

Представники Центру громадського контролю “Дій!” проаналізували наскільки відкрита та доступна Тернопільська міська рада для пересічних громадян. До уваги взяли різноманітні показники: від наявності рішень сесії на інформаційних стендах, до їх трансляції у прямому ефірі.

    Мережа центрів “Дій!” працює також у Запоріжжі, Вінниці, Краматорську та Маріуполі і, порівнявши результати з іншими містами, органи місцевого самоврядування в Тернополі є більш відкритими до широкого кола громадян. Згідно регламенту Тернопільської міської ради, уся важлива інформація публікується на офіційному сайті. Проте, багато жителів не мають змоги використовувати електронні ресурси для спілкування з владою. Одним із варіантів вирішення цієї проблеми є оприлюднення всіх даних на інформаційному стенді.

1
1

    Для аналізу відкритості міської ради використали 28 показників, які вказують на наявність на стенді такої інформації, як список усіх депутатів, графік прийому громадян, проекти рішень і т. д. З них оприлюднено:

  • Список депутатів міської ради;
  • Інформацію про належність до постійних чи тимчасових органів міської ради;
  • Прийняті рішення у місцевих засобах масової інформації комунальної форми власності ;
  • Графік особистого прийому міським головою та його заступниками;
  • Інформацію про порядок отримання доступу до публічної інформації та порядок подання звернень відповідно до ЗУ «Про звернення громадян»;
  • Інформацію про порядок надання первинної безоплатної правової допомоги;
  • Нормативно-правову базу, що регламентує діяльність органів місцевого самоврядування.

    Знайти на інформаційному стенді до якої фракції належить депутат, графік прийому та за яким він округом закріплений - неможливо. Проте, згідно регламенту, це можна знайти на офіційному сайті ТМР, як і перелік та додатки прийнятих рішень. Також у разі відсутності необхідних новин на інформаційному стенді ради, на ньому оприлюднений порядок подання запитів на отримання публічної інформації та зразки заяв для отримання відповідей.

Індикатор Інформаційний стенд Офіційний сайт
Список депутатів міської ради + +
Інформація про належність до фракцій - +
Інформація про закріплення депутатів місцевої ради за виборчими округами - +
Графік особистого прийому міським головою та його заступниками - +
Інформація про належність до постійних чи тимчасових органів міської ради + +
Декларації про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру депутатів, міського голови, заступників міського голови - + (окрім 5 депутатів)
Персональне голосування депутатів - +
Проекти рішень та прийняті рішення місцевої ради - +
Проекти рішень та прийняті рішення виконавчого комітету - +
Календарний план роботи місцевої ради - -

    Також одним із критеріїв прозорості ради є наявність на сайті у відкритому доступі інформації про доходи і видатки міського бюджету на поточний рік, програми соціально-економічного розвитку міста. У відкритому доступі для громадян також і міський бюджет, який містить призначення видатків за статтями бюджету, разом із програмою соціально-економічного розвитку.

    Ще у лютому представники декількох громадських організацій Тернополя зустрілись із міським головою та представниками фракцій зі зверненням про необхідність публікації декларацій депутатів на сайті ТМР. У свою чергу, на наступній сесії обранці проголосували за внесення змін до регламенту про їх оприлюднення за згодою. Більшість депутатів подали інформацію про свої доходи, проте залишилось п’ятеро, котрі вирішили не показувати свої статки. Ініціатива не має примусового характеру, тому залишається лише сподіватись на їхню громадянську свідомість.

    Оцінивши в загальному доступ до Тернопільської міської ради, можна помітити достатню інформаційну відкритість влади. Проте, це не визначає зручності чи швидкості у користуванні її ресурсами. Хоч поіменне голосування за проекти рішень опубліковане, але дані не зведені, а розкидані по окремих документах. Таким чином, важче прослідкувати тенденції голосування за певні рішення окремими депутатами. Окрім того, покращення потребує інформування відвідувачів сайту про дати пленарних сесій міської ради, засідання виконавчого комітету та комісій. Оскільки дані не зведені в одну таблицю, їх набагато важче прослідкувати серед потоку інформації у постійно оновлюваній графі новин.

Марія Іщенко, журналіст Центру громадського контролю «Дій!»

Вибір читачів за тиждень

Відео