Орест Сарматський

Агро-новини 10 жовтня

1920x1080_987608_-www-artfile-ru

Новини аграрного сектору

На ринку України присутня ГМО-продукція — Лапа

В Україні не зареєстровано жодного генетично модифікованого сорту або насіння, проте це не заважає такій продукції періодично з'являтися на вітчизняному ринку. Про це заявив голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа в інтерв'ю «АПК-Інформ», пише прес-служба Держпродспоживслужби.

«Ні для кого не секрет, що в Україні жодного ГМ сорту не зареєстровано, проте час від часу ця продукція на ринку з'являється», — зазначив Володимир Лапа.

За його словами, це питання потребує врегулювання у найближчій перспективі.

101001
101001

«Думаю, ми прийдемо до такого варіанту, можливо, вже у наступному році, коли той, хто свідомо йде на порушення законодавства, буде нести за це відповідальність. Не зовсім правильно робити це щодо вже вирощеного врожаю, але наводити порядок у 2017 р. ми будемо», — запевнив голова Держпродспоживслужби.

Як підкреслив Володимир Лапа, такі проблеми не виникли сьогодні — вони накопичувалися системно.

«Є певні заходи з дерегуляції, діяв мораторій на перевірки. Я не прихильник перевірок, але їх відсутність розхолоджує. На мою думку, потрібно цю сторінку перегорнути. Дійсно, коли мова йде про системні порушення, там, де воно свідоме, господарюючі суб'єкти повинні нести відповідальність. Звісно, до цього необхідно йти еволюційним шляхом, через роз'яснення, відповідні державні програми та співпрацю з бізнесом», — підсумував він.

SenseFly презентувала унікальний сільськогосподарський дрон

Швейцарські розробники професійних дронів SenseFly розширили своє портфоліо, запустивши новий сільськогосподарський дрон з нерухомим крилом eBee SQ, повідомляє Тraktorist.ua з посиланням на precisionag.com.

Ця передова система безпілотних літальних апаратів (UAS) була розроблена для мультиспектральної камери Parrot Sequoia та здатна охоплювати територію у 10 разів більшу, ніж невеликі квадрокоптери.

101002
101002

Sequoia – найменший та найсучасніший мультиспектральний сенсор на ринку. Камера здатна отримувати дані через чотири різні спектральні діапазони (близький інфрачервоний, червоний край, червоний та зелений) та видиму RGB-зйомку, і все це за один політ. Для подальшої роботи із зображеннями з дрона можна використовувати спеціальне програмне забезпечення.

На одному заряді батареї eBee SQ може літати до 55 хвилин. Це дозволяє йому за один політ на висоті 120 м над рівнем землі захопити до 200 га, а це вдесятеро більше за площу, яку може захопити невеликий квадрокоптер. Це забезпечує ефективний моніторинг та аналіз посівів.

На Львівщині господарство вирощує зелень унікальним методом

У с. Солонка Пустомитівського району на Львівщині підприємство «АТ Зелений кошик» вирощує зелень методом гідропоніки — без ґрунту на поживних розчинах. Ідея підприємства з вирощування зелені належить переселенці з зони АТО Наталії Марийчук, повідомляє Zaxid.net.

Жінка два роки тому приїхала з м. Алчевськ на Луганщині. Оселилась з родиною у сільській хаті. Заробляла на зелені, яку й сама вирощувала. Не так давно пройшла навчання у проекті «Новий відлік». Це бізнес-інкубатор для переселенців та учасників АТО, який реалізував Клуб ділових людей за підтримки міжнародного фонду «Відродження». Там дізналась про нові технології і написала свій бізнес-план.

«Це був маленький бізнес-план на теплицю і на вирощування зелені десь до 3 т у рік. Коли я захищалася пан Володимир Худо був головою комісії і він зацікавився цією ідеєю і нею зацікавився Клуб ділових людей», – зазначила автор ідеї підприємства Наталії Марийчук.

 

101003
101003

Підприємство запрацювало як інвестиційний проект. Повірили і профінансували ідею Наталії Марийчук 55 акціонерів.

«Учасники нашого товариства – це є львівські бізнесмени, є і київські, які мають свій бізнес і вирішили вкласти кошти в інший інноваційний проект. Взагалі в Україні ще такого немає», – додає керівник проекту, директор підприємства Володимир Худо.

За півроку потужності підприємства збільшили вдесятеро. Вирощення проходить у три етапи. У гроубоксі, де висока температура і вологість, кладуть у горщики з торфом насіння петрушки, базиліку та м’яти. За два-три дні його перекладають до теплиці. Тут у спеціальних плотах рослини отримують живильний розчин і спеціальне освітлення. Пізніше за дванадцять днів зелень кладуть у камери вирощування. Тут вже відбувається повний вегетаційний цикл. Людських ресурсів тут мінімум.

На підприємстві працює десять людей. Уже двічі тут збирали врожай. Загалом у рік буде виходити десять. Зараз продукцію продають ресторанам та магазинам. Невдовзі хочуть запустити сортування і у себе.

Вибір читачів за тиждень

Відео