Оксана Бучко

3-D тур на одній із ратуш Тернопільщини створив місцевий фотограф

0t7jjtpt7tq

Відвідати Бережанську ратушу та інші цікавинки міста можна під час віртуальної екскурсії. Онлайн-майданчик для таких візитів створив місцевий панорамний фотограф Віктор Лесик.

Хлопець також додав до ефектів огляду аудіо – дзвін годинника та шум міста. А ще – гіперпосилання на інші цікаві місцевості Бережан із своїми оглядовими майданчиками. Віктор Лесик розповів «Терену» про те, як народився такий проект.

- Як виникла ідея створити оглядовий майданчик?

- Захопився я цим ділом десь з 2013-го року. Спочатку було просто «ану спробую», а згодом переросло вже в «треба зробити якісно, щоб людям було цікаво і приємно дивитись». Насправді, сьогодні, якщо в тебе є хороший смартфон, тобі можна просто поводити телефоном навкруги себе, і магія програмного забезпечення зробить усю роботу. Але я роблю все складнішим, але  якіснішим способом.

- Яку техніку використовуєш для зйомки? І скільки витратив грошей на втілення ідеї?

- Зараз для зйомки використовую звичайний, старенький Canon 1100D, окремо докупив об'єктив Samyang 8mm - для швидкості і зручності. У такого об'єктива є ефект риб'ячого ока і він захоплює в рази більше інформації, аніж стандартний об'єктив. Штатив теж старенький, батьки колись за 200 грн придбали . І ще спеціальна панорамна головка, щоб уникнути ефекту паралаксу. В загальному обладнання коштує 6-8 тисяч.

- Скільки часу іде на оформлення 3-D панорами?

- Коли маю зняти 6-7 кадрів, спочатку обробляю їх. Це кольорокорекція, яскравіть і тому подібне. А потім спеціальна програма знаходить спільні точки на сусідніх фотографіях і склеює їх усіх в одну велику фотографію. Це і є готова панорама, тільки ще не в 3-D, а в спеціальній проекції «Equirectangular». А вся магія вже відбувається на сервісі roundme.com, яким користуюсь вже досить давно. Це як аналог YouTube, тільки не для відео, а для таких от 3D-турів. На одну дійсно якісну 3D панораму витрачаю близько 30 хвилин - 5 на зйомку і решта на пост-обробку.

- Наскільки прибуткова ця справа?

- Я зараз націлений на зйомку панорам в HDR. А ще - підтримка віртуальної реальності, музичний супровід, інформаційні точки та багато іншого. Я проаналізував ринок  і побачив там захмарні ціни за не зовсім якісну роботу. Кожен фотограф ставить свою ціну за одну точку панорами. Це може бути 10 доларів, 20 і більше. Для багатьох ці цифри здаються неймовірно великими. Люди часто не усвідомлюють усіх затрачених зусиль та вартості обладнання. І це не ціна звичайної фотографії.

whsompwlco
whsompwlco

- Чи були труднощі під час зйомки на Бережанській ратуші?

- Потрапити на вершину ратуші було не так просто. Ми з дівчиною подолали ряд перешкод – люк, мертві голуби, стара «дряхла» драбина. А на вершині – шалений вітер, який заважав зйомці. Зате тепер наше рідне місто Бережани – у списку міст із оглядовими онлайн-майданчиками ратуші. Мені дуже прикро, що нікого не цікавить зробити цивілізований доступ на найвищу точку ратуші. І хоч оглядовий майданчик там по суті не вийде через свою конструкцію, все ж ніколи б не подумав, що там все настільки закинуто.

- Маєш плани щодо подальших проектів?

- За наявності часу та ентузіазму - це безумовно будуть найвищі точки наших міст, куди не лазив ще жоден панорамний фотограф.  Ну і, безумовно, комерційні проекти.

Фото з архіву Віктора Лесика

Вибір читачів за тиждень

Відео