Орест Сарматський

Агро-новини 11 жовтня

1317646136

Новини аграрного сектору

Аграріям виплачуватимуть допомогу за вирощування гречки і жита

Наступного року держава має намір виплачувати допомогу фермерам на виробництво гречки та жита, щоб збільшити площі їх посіву, повідомив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк, повідомляє Vlasno.info.

Допомогу мають намір надавати з розрахунку на 1 га. Щоправда, якого розміру вона буде, посадовець не уточнив. Такий стимул вводять, оскільки площі цих культур критично зменшились і у країні спостерігається їх дефіцит. Аграрії не сіють ці культури, оскільки на них низька ціна. Приміром в минулі роки ціна на жито становила 1,2 тис. грн, в той час як на зерно – 1,9 тис. грн.

Директор департаменту агропромислового розвитку Микола Неїлик зауважив, що про цю допомогу сам почув вперше під час наради. Але його ставлення до такого механізму не надто позитивне, адже його уже застосовували до 2008 р. і він себе не виправдав.

111001
111001

«Тоді виділяли 100-150 грн на 1 га і ми ті компенсації повертаємо до цих пір, коли і господарств тих уже немає. Взамін цього має бути чесна банківська система. Керівники аграрного бізнесу і їхня команда повинні брати у банку низьковідсотковий кредит – від трьох до п'яти відсотків, як це робить вся Європа. І цей кредит має бути довгостроковим – на три – п'ять років. І саме це кардинально змінило б ситуацію і у тваринництві, бурякосіянні, вирощуванні гречки. Бо це – дуже затратні галузі», — зазначив він.

За його словами, до 35 тис. грн треба вкласти у гектар і не кожен може це зробити. А дотація на гектар це шлях у нікуди.

«Минулого року також діяла програма від аграрного фонду, який закупав гречку по 15 тис. грн/т. Якщо є підтримка держави, то сільгоспвиробник, звичайно, буде сіяти. Але ще раз хочу наголосити: Вінниччина висіває 10 тис. га гречки уже протягом п'яти років. Цього нам достатньо повністю, щоб забезпечити область, оскільки для продовольчої безпеки нам потрібно 4,5 тис. т», — зазначив посадовець.

Виробництво рису в Україні впало до 80%

Рисом власного виробництва Україна забезпечує себе приблизно на 30%. До анексії Криму цей показник був на рівні 70%. На півострові залишилося 30 тис. га рисових полів зі штучним зрошенням.

111002
111002

У минулому році українські аграрії засіяли рисом всього 11,7 тис. га, а урожай склав не більше 62,5 тис. т. Вирощуванням рису у країні нині час займаються 25 господарств, серед них одне з найбільших підприємств — «Дослідне господарство Інституту рису НААН».

Тільки у Херсонській, Миколаївській та Одеській областях рисом можна засівати 260 тис. га. Тим більше, що раніше рис був маржинальною культурою.

Македонія закупить сумський комбікорм

Підсумком візиту сумської делегації до Республіки Македонії стало підписання Меморандуму про співпрацю та домовленість на постачання пробних партій комбікорму від компаній області. Про це на прес-конференції повідомив очільник області Микола Клочко, пише «Спецкор».

111003
111003

Меморандум, за словами членів делегації, надасть області чимало переваг. Основні з яких: інвестування у промисловість Сумщини, створення нових організацій, обмін делегаціями та можливість налагодити торгівлю із Європою.

Вибір читачів за тиждень

Відео