Нецільове використання коштів ОСББ: чи є порушення?

056294ebcd31061115855ea112188845_xl

 Утворені згідно із законом України від 29.11.2001р №2866 «Про об»єднання співвласників багатоквартирного будинку» та внесені до Реєстру неприбуткових установ та організацій ОСББ не сплачують податок на прибуток з будь-яких доходів, одержаних ними в межах статутної діяльності, за умови:

  • що такі доходи використовуються виключно для фінансування видатків на їхнє утримання та діяльність визначену їхніми установчими документами;
  • не здійснюється розподіл доходу серед засновників, працівників, членів органів управління та інших пов’язаних із ними осіб.

У разі нецільового використання коштів, ОСББ зобов’язане подати в термін, визначений для місячного податкового періоду, звіт про використання коштів неприбуткових організацій, за період з початку року до останнього дня місяця, в якому вчинено таке порушення.

У звіті слід самостійно нарахувати податкове зобов’язання з податку на прибуток. Також, така неприбуткова організація підлягає вилученню податковою інспекцією із Реєстру неприбуткових.

Починаючи з місяця наступного після вчинення такого порушення та до кінця звітного року, неприбуткова організація зобов’язана щокварталу подавати до податкової інспекції фінансову й податкову звітність з податку на прибуток та сплачувати податок у термін, визначений для квартального періоду.

Детальніше проконсультуватись із даного питання можна у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Білецька, 1 та за телефоном: 43-46-10, 43-46-21.

Відділ організації роботи Тернопільської ОДПІ

Вибір читачів за тиждень

Відео