Оксана Бучко

Тернополяни можуть вберегти своїх дітей від комп’ютерної залежності

rebenok_18

Обмежити дитині час використання ґаджету можна і без методу заборони. Для цього встановлюють мобільні додатки, які обмежують використання планшету чи телефону.

Одну з таких програм нещодавно розробив черкащанин Віктор Євпак. Цю систему батьківського контролю почали встановлювати і за кордоном.

- Встановлюєш її на планшет  дитини і на свій пристрій, - розповідає тернополянин Ігор Гринчишин. – У певний час ґаджет можна вимкнути. Система батьківського контролю Kidslox функціонує на 8-ми мовах, тому її активно почали встановлювати і в інших країнах світу.

Контролювати рамки проведення дітей в Інтернеті, а особливо за комп’ютерними іграми радять психологи. За статистикою, від 6 до 9 годин в добу діти проводять в Інтернеті.

- Якщо залежність вже є, то треба визнати факт її існування, - каже тернопільський психолог Антоніна Богачук. - Якщо людина заперечує свою залежність, допомогти їй буде дуже важко. Наступним кроком стане соціалізація людини - повернення її до нормального життя. Людина сама позбутись залежності практично не здатна. Слід допомогти знайти їй альтернативну діяльність, яка буде допомагати позбуватися емоційної напруги, а також організувати дисциплінарний режим, який обмежить доступ ігромана до комп'ютера. Небезпека залежності від ігор загрожує кожному, який грає більш ніж 2 години в день.

Також психологи нагадують, обмежувати потрібно і час мультиків малюкам. За рекомендаціями ВООЗ перегляд для дітей старше 4 років повинен тривати не більше 30 хвилин, для дітей віком 3-4 роки - не більше 15 хвилин, для молодших мультфільми показувати взагалі непотрібно.

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео