Оксана Бучко

Тернополяни платять до 40 тисяч в рік, щоб уникнути державної школи

externov_6

Репетитори, екзамени у школі-екстернат та збережений вільний час для гуртків – так живуть школярі, які навчаються вдома. За словами тернополянки Анни Солодовник, така форма навчання обходиться до 40 тисяч в рік. Головним плюсом освіти вдома жінка вважає відсутність прогалин, які виникають через незацікавленість програмою в школі.

- Мій син навчається дистанційно з 7 класу, уже другий рік, - каже Анна Солодовник. – Йому шкільна програма давалась дуже легко. Я помічала, що син перестав розвивати здібності через брак відповідних завдань.  У школі нема індивідуального підходу. Тому я знайшла для нього школу-екстернат. Мій син почав навчатись самостійно.

Школа-екстернат надсилає завдання для виконання і контролює їх виконання у кінці кожної чверті. Також у школі можна взяти консультації спеціаліста, які є платними.

- Школа коштує 3,5 тисячі у рік, - продовжує Анна Солодовник. - Одна консультація – 50 грн. Ми платимо лише за програму, консультацій не беремо. Проте, маємо 6 репетиторів із базових предметів. Звичайно, можна вчитись і без них. Тоді процес повинні контролювати батьки.

Іншою причиною втечі зі школи стає освітня програма із обов’язковим виконання усіх пунктів.

- По програмі 4-го класу з літератури потрібно читати міфи і вивчати різних богів, - розповідає тернополянка Наталія Філюк. – Це суперечить нашому християнському вихованні дочки. Такі моменти впливають на оцінку знань, що формує в дитини відповідне ставлення до навчання.

Також батьки згадують неправильний підхід щодо подачі матеріалу вчителями, а ще – невміння контролювати колектив класу.

В інших містах є приклад сімейних шкіл, створених батьками. У Тернополі забирати дитину зі школи часто бояться через брак таких закладів.

- Якби в Тернополі функціонував освітній центр, у якому б працювали репетитори та вчителі гуртків, я б віддала сина туди, - каже тернополянка Любов Волошин. – Це б полегшило завдання планування графіку дитини-самоучки. А ще – залишило б дитину в повноцінному колективі, який, на мою думку, втрачається, коли покидаєш школу і починаєш вчитись дистанційно.

Фото з відкритих джерел

 

Вибір читачів за тиждень

Відео