Цінна порада Марії Кучми з Тернопільщини

svekruha-nevistka

- Не поселяйте ненависті у своєму домі, – жителька Тернопільщини Марія Кучма звернулася до усіх свекрух з такими словами.

- Стань матір’ю для невістки  і вона буде тобі дочкою, — це дуже розумна приказка, - каже пані Марія.

І спала вона мені на гадку, коли прочитала в «Калині» лист «Як не до інсульту, то до інфаркту…», в якому свекрухи нарікали на невісток. Ось я і вирішила поділитися своїми міркуваннями з цього приводу, пише сайт berezhany.

Мама — берегиня сімейного вогнища, котра любить свою дитину понад усе. І коли ця дитина одружується чи виходить заміж, то добра мати повинна прийняти її вибір, полюбити обранця чи обраницю своєї кровинки. Тоді в неї буде міцна сім’я.

Шановні свекрухи, коли до вашої хати прийшла невістка, то ви найперші повинні огорнути її любов’ю, ласкою, теплом, щоби чужа дитина почувалася, як у рідному домі. Як вона чогось не вміє, то лагідно, з великою турботою навчіть її. Бо як «добра» свекруха щодня бурчатиме і постійно докорятиме невістці, що та прийшла на все готове, то в неї ніколи не буде бажання щось робити. Вона просто боятиметься вас.

І що то за мати чи свекруха, коли вона всі негаразди виносить із хати? Добра свекруха повинна розв’язувати сімейні проблеми вдома і всіма силами старатися зберігати затишок у родині. Взагалі не розумію порядності «доброї» свекрухи, коли вона дозволяє собі висловлюватися настільки грубо. І тут же називати себе матір’ю-мученицею.

Ви, шановні авторки, згадали б, що невістки народили вам внуків. Дуже підтримую ваших синів, які люблять своїх дружин і стараються захистити їх. Вони не мамині «підспідничники», вони поважають батьків, але й дружин ображати не дадуть.

Якщо можете, то допомагайте своїм дітям з терпінням і любов’ю. Повірте: якщо ви працюєте з ненависті, то вашою роботою ніхто не тішиться. Не збивайте з дороги своїх синів, бо скільки є таких випадків, коли «добрі» свекрухи розбили сім’ї дітей, не замислюючись над наслідками. Подумайте про матерів своїх невісток. Вони дали вам дочок не для того, щоб ви їх догризали.

Тому закликаю: полюбіть своїх невісток. Бо коли старість прийде, вам може бути соромно попросити в них ложку води. І про те, що відбувається у ваших родинах, не повинен знати ніхто. Бо є ще одна мудра приказка — добре там, де ніхто нічого не каже. Саме ви, матері, маєте стати міцним фундаментом вашої сім’ї. Не поселяйте ненависті у своєму домі, бо тільки любов і згода будує, а незгода руйнує. Не перетворюйте дрібні суперечки на трагедії. Вмійте по-материнськи знайти вихід із будь-якої колотнечі. Молоді люди мають свій погляд на життя, тож ви його хоч деколи оцініть позитивно. Будьте розумними, добрими, людяними — і тоді у ваших сім’ях запанують мир та злагода.

Вибір читачів за тиждень

Відео