На Тернопільщині очікуть зростання долара

95173_1

До зими прогнозують долар по 27 грн, газ для авто – по 12.   Експерти не обіцяють катаклізмів, але все подорожчає, крім одягу і газу.

Як прогнозують експерти "Сегодня", всю осінь гривня продовжить повільно девальвувати, інфляція випередить зростання зарплат, а основні продукти харчування подорожчають. Зате можуть подешевшати одяг, взуття та скраплений газ для автомобілів.

ДОЛАР. Після зниження в середині вересня середнього курсу готівкового долара з 26,7 до 25,9 грн/$ у продажу і з 26,4 до 25,5 грн/$ в покупці, вчора він знову виріс до 26,2 і 26,1 грн/$ відповідно. За словами старшого аналітика ІАЦ «Forex Club в Україні» Андрія Шевчишина, гривня ненадовго зміцнилася чисто через психологічний чинник – Україна нарешті отримала $ 1 млрд траншу від МВФ, і зникла невизначеність «дадуть – не дадуть», що штовхала курс вгору за рахунок покупки валюти народом, поки вона не подорожчала ще більше. Перш за все це перевищення попиту з боку імпортерів і аграріїв (закуповують зерно, паливо, добрива) і «Нафтогазу» (якому потрібні сотні мільйонів доларів для закупівлі палива на зиму) над пропозицією валюти імпортерами, – каже Шевчишин. З ним згоден і президент «Украналітцентру» Олександр Охріменко, але за умови, що Нацбанк буде і далі стабілізувати курс за рахунок інтервенцій валюти.   випуск цінних паперів держпозики на $ 1 млрд під гарантії США, це зміцнить гривню і дозволить закупити паливо на отопсезон", - говорить Охріменко.

ЦІНИ І ЗАРПЛАТИ. Експерти вважають, що уряду не вдасться виконати «побажання» МВФ про річну інфляцію не вище 15%, так як вже зараз вона за підсумками січня-серпня становить 15,4%. А дефляція восени навряд чи буде, адже подорожчає «комуналка». «Інфляція рік до року перевищить 20%», – говорить Охріменко. Внесок в інфляцію, крім «комуналки» (світло подорожчалоз вересня на 25%, за тепло з жовтня заплатимо майже вдвічі більше), внесуть насамперед м'ясо і молоко – ціни на них зростуть на 5-6% через подорожчання кормів і енергоносіїв . Тобто кіло свинини коштуватиме на 3-4 грн більше, літр молока – на 60-80 коп., Підрахував експерт. У нинішньому році цілком реально, на думку Шевчишина, утримати інфляцію навіть в межах 10% по відношенню до січня 2015 р.: «За 8 місяців ціни зросли лише на 4,5%, навіть з урахуванням підвищення тарифів, інфляція максимум подвоїться». Зарплати збільшаться не більше ніж на 9%, і то не у всіх, а лише у найбільш цінних працівників. Причина – бізнес зараз в занепаді, безробіття зростає. Тобто середній заробіток в цьому році може не досягти 6000 грн (за підсумками липня він дорівнює 5374 грн).

102200_1
102200_1

ПАЛИВО. Заступник директора НТЦ «Психея» Геннадій Рябцев говорить, що бензин і дизпаливо недооцінені приблизно на 1,5 грн/л (А-95 повинен бути в середньому 22,7 грн/л). Але якщо гривня залишиться стабільною, ціни трейдери не піднімуть, щоб не втратити в продажах. А ось скраплений газ для автомобілів вже через місяць може коштувати на 1-1,5 грн/л менше, ніж зараз, або нижче 12 грн/л, прогнозує заступник директора консалтингової групи «А-95» Артем Куюн. Причини - сезонне зниження попиту і наповнення ринку за рахунок раніше законтрактованими трейдерами обсягів палива.

Секонд наступає

На думку експертів, падіння цін на 10% і більше очікується восени на ринку одягу і взуття. Через зниження рівня життя з початку року майже втричі зріс ринок секонд-хенду. «Попит буде тільки на новинки, але їх частка на ринку невелика - 3-5%», - оцінює Олександр Охрименко.

Вибір читачів за тиждень

Відео