Орест Сарматський

Агро-новини 17 жовтня

zhovt17

Новини аграрного сектору

Створена домашня біогазова установка на «їжі»

В Ізраїлі з'явився новий стартап — HomeBiogas. Це система, яка коштує всього $1000 та перетворює харчові відходи на газ.

Про це повідомляє STMEGI з посиланням на Globes.

Як розповідає засновник і гендиректор компанії Ошік Ефаті, його біогазова система, переробляючи харчові відходи, виробляє не тільки біогаз, але й рідкі добрива, які вдвічі збільшують урожайність та економлять воду для поливу. Для функціонування пристрою не потрібне зовнішнє джерело живлення або підключення до електромережі — все працює на механічних і біологічних процесах.

171001
171001

Герметичний пристрій розміром 1?1,5 м виглядає як сміттєвий бак, який з трьох кілограмів відходів виробляє достатньо газу для трьох годин приготування їжі. До покупця він поставляється в розібраному вигляді, таким чином, людина зможе легко зібрати його самостійно. В даний час компанія поставляє свою продукцію в 35 країн світу по $1000 за один пристрій.

Для довідки: Біогаз — різновид біопалива, який утворюється при мікробіологічному розкладанні метановим угрупуванням біомаси чи біовідходів (розкладання біомаси відбувається під впливом трьох видів бактерій), твердих і рідких органічних відходів. Добувають із відходів тваринництва, харчової промисловості, стічних вод та твердих побутових відходів (відсортованих, без неорганічних домішок, та домішок неприродного походження).

ТОП-4 регіони з виробництва свинини

Львівська, Волинська, Чернігівська та Харківська області стали лідерами за виробництвом свинини в Україні з початку року.

Про це повідомляє Асоціація свинарів України, посилаючись на Державну службу статистики України.

Сільськогосподарські підприємства Харківської області виростили та реалізували на забій на 25% більше свиней, ніж за аналогічний період минулого року. Волинська область перевищила минулорічний показник на третину.

171002
171002

Один з найвищих показників за середньодобовим приростом свиней має Львівщина — 17%, тобто 658 г/день.

На Чернігівщині ж свинарі показали результат в 8,5 тис. т свинини. На забій реалізовано 7,9 тис. т, що означає покращення доробку на 16% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Лапа пообіцяв навести порядок з ГМО

Серед зареєстрованих в Україні сортів чи насіння немає ні одного генетично модифікованого. Проте, час від часу на ринку така продукція з’являється.

Про це повідомив голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа, передає прес-служба органу влади.

За словами Лапи, це питання на часі, і воно потребує термінової уваги.

«Ні для кого не секрет, що в Україні жодного ГМ-сорту не зареєстровано, проте час від часу ця продукція на ринку з'являється. Думаю, ми прийдемо до такого варіанту, можливо, вже в наступному році, коли той, хто свідомо йде на порушення законодавства, буде нести за це відповідальність. Не зовсім правильно робити це щодо вже вирощеного врожаю, але наводити порядок в 2017 р. ми будемо», — запевнив він.

Володимир Лапа акцентував особливу увагу на тому, що це проблема не теперішнього часу — вона системно виникає уже давно.

171003
171003

«Є певні заходи з дерегуляції, діяв мораторій на перевірки. Я не прихильник перевірок, але їх відсутність розхолоджує. На мою думку, потрібно цю сторінку перегорнути. Дійсно, коли мова йде про системні порушення, там, де вони свідомі, господарюючі суб'єкти повинні нести відповідальність. Звісно, до цього необхідно йти еволюційним шляхом, через роз'яснення, відповідні державні програми та співпрацю з бізнесом», — резюмував голова.

Для довідки: Росія з 1 серпня 2016 року ввела тимчасові обмеження на постачання кормів і кормових добавок для тварин, вироблених підприємствами України. Причиною введення обмежень в Россільгоспнагляді називають «неодноразові факти виявлення генно-модифікованих компонентів у партіях незареєстрованих кормів, вироблених підприємствами України».

 

Вибір читачів за тиждень

Відео