Орест Сарматський

Футболісти з Тернопільщини виграли в Англії “Кубок Лобановського” (фото)

unnamed-14

В Англії “Кубок Лобановського” дістався чортківській футбольній команді “Кристал”.

23-й міжнародний “Кубок Лобановського” з міні-футболу відбувся в Англії. На цей раз в одноденному турнірі взяли участь відразу 24 команди, п’ять з них – новачки, які вперше потрапили на турнір, - повідомляє у «Золотій Пекторалі» Христина Погорецька.

unnamed-13
unnamed-13

unnamed-16
unnamed-16

Втім, чемпіонський титул розігрували фаворити – українська команда «Кристал» та команда Super Euro Tires з міста Пітерборо. Ці команди вже зустрічалися у фіналі попереднього Кубка Лобановського, який проходив у травні, і тоді по пенальті перемогла українська команда. Цього разу справа до пенальті не дійшла: з мінімальним рахунком 1:0 перемогу знову святкували українці.

Кращим нападником турніру був визнаний Довідас Кайріс, а в захисті краще за всіх зіграв Міндаугас Валіс. Кращим воротарем назвали Володимира Дрогомирецького, приз за найкращу гру на турнірі отримав Петро Сокіл. Особливий приз за підтримку турніру вручили Олегу Кецику, який виступав на всіх 23-х Кубках Лобановського.

unnamed-15
unnamed-15

Нагадаємо, що турнір на “Кубок Лобановського” відбувається два рази на рік. Дивно, але факт, українські команди протягом 10 років не перемагали на Кубку Лобановського, і тільки команді Ukraine FC («Кристал») вдалося завершити цю низку спортивних невдач.

Переможців турніру чекав грошовий приз у розмірі 1000 фунтів, наданий спонсором турніру – компанією ACL. Крім того, продюсер Володимир Філак подарував переможцям та кращим гравцям турніру квитки на концерт групи «Ляпис Трубецкой» і «Лана», а також компанія «Пелені» пригощала переможців пивом свого виробництва.

Після змагань всіх чекала культурно-розважальна програма: співи, танці, актракціони та розіграш у лотереї.

Слід зауважити, що всі кошти від цього турніру підуть на допомогу українському Донбасу.

Тепер кількома рядками розповімо про український (так і хочеться сказати чортківський) “Кристал” – футбольну команду із Лондона. Заснована вона у 2014 році колишніми гравцями футбольної команди лондонської «Ниви» Ігорем Мелешком та Іваном Таласом. Тренерує «нивців» Валентин Миколайович Грегуль – відомий футболіст, який свого часу грав за тернопільську “Ниву” та івано-франківське “Прикарпаття”. Це правда, що від футболістів, які хотіли грати за команду Валентина Грегуля у Лондоні не було відбою, їх кількість щоразу збільшувалась. Два роки тому Ігор Мелешко та Іван Талас вирішили покинути “Ниву” і створити нову футбольну команду “Кристал”. Обрали вони назву нової команди не випадково, тому що її склад одразу поповнили чортківські хлопці, інші футболісти з Тернопілля, які ще змалечку запам’ятали чортківський «Кристал» – футбольну команду, яка успішно виступала на республіканському чемпіонаті, зокрема, у першій лізі команда провела шість сезонів.

На сьогодні лондонська команда «Кристал» налічує двадцять футболістів. Крім українців, її ряди захищає і молдаванин – Максим Волошин. Два роки тренував команду Іван Талас, але через особисті обставини він цьогоріч змушений був покинути тренерську посаду. Хоч команда залишилася без тренера, але спортивний дух, любов до футболу, згуртованість, жага до нових перемог і звершень, без перебільшення, завжди і скрізь присутні у цієї команди. Добрих слів від уболівальників, безперечно, заслуговують і спонсор «Кристалу» Олександр Дмитрович Григорів, і футболісти Богдан Гевчук, Богдан Лазечко, Володимир Дрогомирецький, Віталій Іваськів, Олексій Мундес, Ігор Мелешко, Микола Кушнір, Петро Сокіл та Максим Волошин…

За два роки свого існування команда має вже чимало здобутків. У 2014 році, граючи в першій лізі на чемпіонаті Hackney Leyton Footbool League, вона посіла перше місце. У 2015-му їй дісталось 4 місце на чемпіонаті Middlesex County Footbool League. А в 2016-му році (у травні і жовтні) «Кристал» став дворазовим чемпіоном міжнародного турніру з міні-футболу “Кубок Лобановського”. Сьогодні футболісти «Кристалу» беруть участь у прем’єр-лізі на чемпіонаті Hackney Leyton Footbool, матчі відбуваються щонеділі. Як свого часу повідомляв «ТЕРЕН» (див ТУТ), у 2001 році у Лондоні наш земляк з Тернополя  Олександр Салій започаткував футзальний турнір «Кубок Лобановського», звідки відбирав хлопців до основної команди. Олександр -  Президент футбольного клубу «Баку-Юнайтед», суддя професійної ліги Англії.  До речі, цей турнір в останні роки набув статусу благодійного. Зібрані кошти йшли на допомогу українській армії. В Англії є досить велика спільнота, яка допомагає українцям. Зокрема, за їхнім сприянням в Україну для батальйонів «Донбас», «Збруч», передано позашляховики, а також – протези, медикаменти.

Фото – «Золота Пектораль»

Вибір читачів за тиждень

Відео