Резидент Швейцарії із тернопільським корінням отримав «Золотий герб міста Львова»

bogdan_gavrylyshyn

Всесвітньовідомому економісту, громадському діячеві, меценату, дійсному члену Римського клубу Богдану Гаврилишину напередодні виповнилось 90 років.

Згідно із розпорядження Львівського міського голови Андрія Садового, ювіляра нагороджено почесною відзнакою «Золотий герб міста Львова», повідомляє «Збруч».

Богдан Гаврилишин народився у селі Коропець Тернопільської області 1926 року. Перед кінцем Другої світової війни потрапив до Німеччини, а згодом, в таборі біженців, отримав середню освіту. В 1947 році виїхав до Канади, де спочатку працював лісорубом, потім офіціантом і був першим з повоєнних емігрантів, який вступив до Університету Торонто. У 1952 року отримав диплом інженера, а у 1954-му — диплом магістра. Пропрацювавши в міжнародній компанії три роки, був направлений на навчання до Міжнародного інституту менеджменту у Швейцарії.

У 1960 році розпочалася багаторічна педагогічна діяльність Богдана Гаврилишина. 8 років він керує навчальними програмами в Міжнародному інституті менеджменту в Женеві, викладає курси з економічного розвитку, світового бізнесового середовища, керування міжнародними операціями та державного управління. У 1968 році Богдан Гаврилишин стає директором цього навчального закладу й керує ним 18 років.

Водночас Богдан Гаврилишин провадив наукову роботу та плідну громадську діяльність. У 1972 році його обирають членом Римського клубу, у 1973 році — членом Міжнародної академії менеджменту, 1975 року — членом Світової академії мистецтва та науки. У 1976 році Богдану Гаврилишину присвоєно ступінь доктора економіки Університету Женеви, почесного доктора права Йоркського університету (Канада) 1984 року та Університету Альберти (Канада) в 1986 році. Згодом доктор Гаврилишин отримує почесну відзнаку (Engeneering Hall of Distinction) Університету Торонто (Канада). Про високий міжнародний авторитет Богдана Гаврилишина свідчить те, що він є знаним консультантом з питань державного управління та міжнародного бізнесу, виступає доповідачем, модератором і головою на міжнародних наукових конференціях та семінарах у понад 70 країнах світу.

В науковому доробку вченого понад 100 статей з проблем менеджменту, освіти в галузі менеджменту, економічного та політичного середовищ. Його перу належать дві книги, причому одна з них — «Дороговкази в майбутнє — до найбільш ефективних суспільств» — набула світового визнання і видана в перекладі вісьмома мовами. У 2009 році книга «До ефективних суспільств: Дороговкази в майбутнє» втретє перевидана в Україні із доповненнями.

З кінця 1988 року доктор Гаврилишин присвячує свою подальшу діяльність Україні. Він ініціює заснування Академією наук України та МІМ-Женева спільного підприємства — Міжнародного інституту менеджменту в Києві (МІМ-Київ), який першим почав готувати магістрів бізнес-адміністрування, і до 2013 року очолював Наглядову раду Міжнародного інституту менеджменту.

За активної участі та організаційної допомоги Богдана Гаврилишина в 1989 році в Україні було створено Міжнародний благодійний фонд «Відродження». З початку діяльності фонду і до 1998 року Богдан Гаврилишин очолював Наглядову раду цієї громадської організації, головною метою якої став розвиток в Україні засад громадянського суспільства в культурній, освітній, науковій та соціальній сферах.

У 1991 році доктор Гаврилишин створив і очолив Консультативно-дорадчу раду при Президії Верховної Ради України, яка діяла протягом наступних семи років, був членом Американо-українського дорадчого комітету, радником першого Президента України, чотирьох голів Верховної Ради та трьох Прем’єр-Міністрів України, почесним головою Крайової Пластової Ради (Національної Скаутської Організації України). Сьогодні Богдан Гаврилишин — член Ради Світової Академії мистецтва та науки, член Швейцарського форуму з міжнародної політики. Він також сприяв створенню Міжнародного центру перспективних досліджень і був головою його Наглядової Ради до 2006 року.

Більшість свого життя професор провів за кордоном – він резидент Швейцарії та має паспорт Канади. Як спікер і голова наукових конференцій Гаврилишин працював у 89 країнах світу. Його вважають хрещеним батьком економічного форуму у Давосі, засновником Міжнародного інституту менеджменту в Індії та Україні.

Гаврилишин вкладає чималі кошти у розвиток української молоді. Зокрема, ініціював освітню програму за кордоном для студентів.

Фото - «Збруч»

Вибір читачів за тиждень

Відео