Віра Олександрович

Тернопільським аграріям – про спецрежим ПДВ

unnamed-10

Наразі діє спецрежим ПДВ: списали сільськогосподарські товари – подбайте про податкове зобов’язання із податку на додану вартість.

Таку пораду аграріям дають у Відділі організації роботи Головного управління ДФС в області.

- Нині нарахування податкового кредиту здійснюють незалежно від того, чи такі товари/послуги та основні фонди почали використовувати в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку протягом звітного податкового періоду, а також від того, чи здійснював платник податку оподатковувані операції протягом такого звітного податкового періоду, - пояснюють фахівці.

За товарами/послугами, необоротними активами, під час придбання або виготовлення яких суми податку були включені до складу податкового кредиту, якщо такі товари/послуги, необоротні активи починають використовуватися, в операціях, що здійснюються платником податку в межах балансу платника податку, у тому числі передача для невиробничого використання, переведення виробничих необоротних активів до складу невиробничих необоротних активів платник податку зобов’язаний нарахувати податкові зобов’язання виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до п. 189.1 ст. 189 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), та скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду і зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних в терміни, встановлені ПКУ для такої реєстрації, відповідні податкові накладні (пп. «в» п. 198.5 ст. 198 ПКУ).

- Отож, якщо сільськогосподарські товари списуються понад норми їх природного убутку, через що вони не можуть бути використані у межах господарської діяльності сільськогосподарського підприємства, то у податковому періоді, в якому відбувається їх списання, таке підприємство зобов’язане здійснити нарахування податкових зобов’язань із ПДВ за основною ставкою і відобразити їх у рядку 1 розділу І «Податкові зобов’язання» податкової декларації із ПДВ, за якою, власне, і здійснюють розрахунки із бюджетом, - констатують у податковій.

Фото із відкритих джерел

 

Вибір читачів за тиждень

Відео