Віра Олександрович

Профспілчан Тернопілля обурило ставленням влади (відео, фото)

Уже 90-ту річницю утворення першого міжгалузевого профспілкового об`єднання Тернопільщини відзначили сьогодні, 25 жовтня.

Із цієї нагоди у Будинку профспілок, що на Танцорова, 5, відбулися засідання XXVII обласної профспілкової конференції та урочистості. Втім, не все там минулося святково.

Ювіляри розпочали із вітань своїх активістів

Загалом на конференцію обрали 134 делегатів з усієї області, але прибуло трохи більше сотні. Зате – було чимало гостей, хоча керівники обласних адміністрації і ради захід проігнорували, чим дуже обурили присутніх.

[embed]https://youtu.be/Ie3or7gCies[/embed]

Нагода для зустрічі – дійсно була, адже саме 25 жовтня 1926 року ряд фахових профспілок Тернополя, об’єднавшись на принципах, характерних для усього профспілкового руху у світі, створили об’єднання людей праці у боротьбі за свої права. Про це присутнім розповів багаторічний голова обласної ради профспілок Андрій Присяжний.

[embed]https://youtu.be/kuPpZfRVpkM[/embed]

vitannya
vitannya

Ювіляри розпочали із приємного – вітань своїх активістів. Серед них були представники профспілок із різних галузей.

[embed]https://youtu.be/t-M39VbGeHU[/embed]

Проблеми Тернопілля – сталі і хронічні

Згодом розмова набрала іншого звучання, адже лідери профспілчанських осередків краю, а також гості озвучили найбільші проблеми, що турбують не тільки їх, а й кожного жителя Тернопілля. Зокрема, свою думку про соціально-економічні виклики сьогодення висловив Андрій Присяжний.

prezydiya
prezydiya

prysyazhnyj
prysyazhnyj

- Сучасні виклики носять сталий і хронічний характер, - каже він. – Основними чинниками, які формують негативні тенденції у соціально-трудовій сфері, є різкий ріст цін на енергоносії, комунальні тарифи, інші види послуг і товарів.

[embed]https://youtu.be/hnh0U0Glx44[/embed]

Пан Присяжний наголосив, що в області росте безробіття і неухильно знижується кількість працюючих. Мало того, що у нашому краї – найнижча середня зарплата, її ще й не всім виплачують. При цьому він нагадав про проблеми працівників професійно-технічної освіти краю (про це «Терен» писав ТУТ і ТУТприм.),

- А скільки разів цього року вже піднімали тариф для промислових споживачів? П’ять разів! Востаннє – із 1 жовтня на 10%. І це – перед початком осінньо-зимового періоду, коли споживання електроенергії зростає в рази. Це позначиться на собівартості продукції і послуг, а відтак – на споживчих цінах, а далі ланцюжок тягнеться до наших із вами кишень.

[embed]https://youtu.be/kIRlHQg6Iws[/embed]

Задля тиску на центральну владу потрібно консолідувати зусилля

Керівники обласних держадміністрації і ради захід проігнорували (були присутні тільки начальник одного із департаментів і заступник керівника апарату – прим.), чим дуже обурили присутніх.

- Сьогодні – міжспілкова конференція. Вона збирається дуже рідко, - говорить голова правління публічного акціонерного товариства «Тернопільський радіозавод «Оріон», один із очільників обласної організації Спілки роботодавців України Ярослав Карпик. – Я не кажу, що обов’язково мав би голова прийти. Але бодай свого заступника із соціальних питань міг прислати? Але сьогодні колегія обладміністрації (засідання відбувалося у цей де час на вул.. Грушевського, 8 – прим.) поставила себе вище за збори профспілкових організацій. Це я навіть не можу оцінити словами.

karpyk
karpyk

Нарікав директорі на проблеми підприємства, яке він очолює. Уже 15 років поспіль завод намагаються продати, точніше роблять вигляд, що прагнуть цього, бо нічого не змінюють – ані умов, ані угоди із покупцем, а натомість – цим псують репутацію «Оріону». Відтак підприємство, яке приносить прибутки, не може нормально контактувати із партнерами.

[embed]https://youtu.be/8xgbCCiDpgo[/embed]

До консолідації зусиль задля тиску на центральну владу закликав профспілчан народний депутат Тарас Пастух.

pastuh
pastuh

[embed]https://youtu.be/xhYP1F2Yjzs[/embed]

Учасники конференції врешті схвалили резолюцію. У ній, зокрема, йдеться: вимагати від органів державної влади і місцевого самоврядування повного фінансування витрат бюджетних установ і організацій на оплату праці до кінця цього року. Окрім того, у профспілках прагнуть консолідувати зусилля із партнерами заради ефективного розвитку економіки Тернопілля. Отже, ставити крапку ще рано…

uchasnyky
uchasnyky

Фото і відео автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео