У Тернополі існує проблема нестачі кадрів та спеціалістів (фото)

Неодноразово чути відгуки від роботодавців та працівників центру зайнятості про те, що катастрофічно не вистачає працівників, які здобули базову технічну освіту. Реальні проблеми є не лише у населених пунктах та на виробництвах, а й на місцях обєднаних територіальних громад та на державній військовій службі.

- У 44-ій окремій механізованій бригаді потребують понад 300 працівників, які за професією є водіями, - веде мову Віктор Пулька, заступник Байковецького сільського голови з гуманітарних питань. - Проблема у тому, що по закінченню професійно-технічної освіти люди не ідуть працювати за спеціальністю. Це частково повязано з тим, що у навчальних закладах немає запиту щодо кількості затребуваних працівників згідно тієї чи іншої спеціальності.

unnamed-43
unnamed-43

Зараз же місто поволі почало співпрацювати з училищами і училища в свою чергу зобов’язуються випускати кваліфікованих працівників. Згідно умов, місто дає кошти, держава фінансує, а училища випускають.

Начальник управління стратегічного розвитку Тернопільської міської ради Юрій Дейнеко у свою чергу наголосив на тому, що така проблема є також у промисловому виробництві. Зокрема навів приклад на Тернопільському об'єднанні «Текстерно», яке було засновано у 1968 році як виробничий комплекс з повним технологічним циклом переробки бавовни-волокна в готові тканини. У виробництві задіяно три фабрики: прядильному, ткацьку і обробну. Раніше ж там було створено 300 робочих місць, а за час набору працівників до роботи приступило лише 200 осіб. Пов’язано це із виїздом робочих кадрів за кордон і низькою зарплатнею в Україні, чи втечею від мобілізації – невідомо.

У мережі також ширяться скарги містян, де вони вказують на те, що існує «нехватка робочих рук».

unnamed
unnamed

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео