Віра Олександрович

Правил життя у громадах жителів Тернопілля навчали гості із ЄС (фото, відео)

Як місцевим громадам досягнути сталого розвитку? Як людям скористатися усіма вигодами, які дає децентралізація? Як уникнути негативу, який спричиняє реформа?

Відповіді на ці та інші запитання шукали учасники конференції «Спроможні громади – основа розвитку регіонів» у Тернополі (читайте ТУТприм.). Спільний проект ЄС/ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» об’єднав усіх учасників процесу – владу, міжнародних донорів і представників об’єднаних територіальних громад. Аби знайти відповіді на всі свої запитання, вони мають два дні – 27-28 жовтня.

vons
vons

Репрезентували посібник із децентралізації

Люди на Тернопіллі відчули потребу у реформуванні свого життя. Вони уже прагнуть змінити майбутнє. Тим паче, значна частина коштів, які колись йшли до держбюджету, нині залишається у громадах, каже голова облради Віктор Овчарук.

ovcharuk
ovcharuk

- Обсяг власних доходів бюджетів об’єднаних громад на 2016 рік становив майже 222 мільйони гривень, що у 2,6 разів більше, ніж торік, - каже він. – Окрім того, для Тернопільщини передбачили за державною субвенцією 141,5 мільйона гривень. Це досить великі кошти, які спрямовані на поліпшення життя людей, тобто на формування належної інфраструктури у громадах.

[embed]https://youtu.be/Sx-e3z_CtzA[/embed]

Під час конференції учасникам репрезентували посібник із децентралізації. У ньому - практичні вправи і приклади впровадження реформи. Значну частину досвіду автори почерпнули в іноземців. Зокрема, спеціаліст із питань політики, Групи із підтримки України, Делегації Європейського Союзу в Україні Бенедикт Герман підкреслив , що найбільш важливою цінністю для громад, є чесна, прозора і швидка адміністрація.

german
german

- І на цьому етапі ви маєте думати далі над тим, що ви - як об'єднані територіальні громади, можете запропонувати інвесторам, - додав високий гість.

[embed]https://youtu.be/s2H_cTZU1GA[/embed]

Найважливішу роль тепер відвели громадам

Наразі у нашій області реалізують 177 інфраструктурних проектів за кошти державної субвенції і близько 60 проектів - за кошти місцевих бюджетів і додаткових фондів та грантів, у тому числі у рамках проекту ЄС/ПРООН. У такий спосіб створюють опорні школи, ЦНАПи, встановлюють вуличне освітлення тощо. Значна частина проектів стосується ремонту доріг, шкіл, дитячих навчальних закладів, а також об'єктів житлово-комунальної інфраструктури, повідомили представники Тернопільщини.

brand
brand

- Спільно з іншими донорами ми всі зараз намагаємося підтримати реформу децентралізації в Україні, - каже радник із питань демократичного врядування в офісі ПРООН у Києві Маркус Бранд. - Реформа врядування, економічний розвиток, соціальна рівність нині залежить від самоорганізації громад. Звичайно, Центральні органи управління відіграють важливу роль, але найважливішу - відвели громадам.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=zqk48uAzTDs&feature=youtu.be[/embed]

Звернули увагу на низку недоліків в українських реформах

Оскільки проект ЄС/ПРООН в Україні працює у рамках співфінансування, то, до прикладу, у 2015-му із обласного бюджету краю на його потреби виділили майже 225 тисяч гривень. І така співучасть, виявлена на місцях, доводить: Тернопільщина чи не найкраще готова до децентралізації, вважає радник Адміністрації Президента України, координатор реформи децентралізації НРР Олена Симоненко.

- Дуже важливим є те, що ми, з центрального рівня надали інструменти сюди, на місцевий рівень. Щоб люди розуміли, яким чином влаштовувати охорону здоров’я, яким чином влаштовувати школи. Тому що зараз Міністерства трохи ховаються. Якщо так можна казати, я перепрошую, що я з центрального рівня про це кажу. Але сьогодні ми розуміємо, що не може бути шкіл, в яких навчаються 10 учнів».

yayayayayayayayayayayayayayayayayayayayayayaya
yayayayayayayayayayayayayayayayayayayayayayaya

Олена Симоненко також звернула увагу на низку недоліків в українських реформах. А відтак – висловила сподівання, що учасники конференції спільними зусиллями напрацюють логарифм дій і для Міністерства охорони здоров’я, і для інших структур, що зазнають змін на етапі децентралізації.

[embed]https://youtu.be/mqU4iC4o28A[/embed]

До слова, учасники конференції планують відвідати об’єднані громади Тернопільщини, сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи. За результатами цієї роботи, планують виробити спільні рекомендації щодо підготовки і впровадження стратегічних планів об’єднаних громад, удосконалення механізмів надання послуг членам громад, посилення їхньої фінансової спроможності, подальшої розробки спільних ініціатив влади, донорів і громад. Усе - задля пришвидшення руху останніх до європейських стандартів.

Фото і відео автора

Довідка. На наступний рік із Фонду регіонального розвитку планують виділити близько 9 млрд грн на різні проекти, у тому числі - на розвиток новостворених територіальних громад. Про об’єднані територіальні громади Тернопілля «Терен» писав ТУТ, ТУТ і ТУТ.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео