Тернополяни – за здоровий спосіб життя

2f

Щосуботи бігуни-аматори та професіонали у багатьох країнах світу долають відстань у 5 км, таким чином показуючи свою активну позицію в утвердженні здорового способу життя. Руслан Ружицький, кординатор організації Runday в Тернополі поділився враженнями від цієї акції в Тернополі, повідомляє Про.те.

Перший забіг у рамках акції Runday у Тернополі відбувся 15 жовтня 2016 року.

– Другий відбувся 22 жовтня, а черговий плануємо на 29 жовтня, притримуючись суботньої традиції.

Скільки прийшло людей, які захотіли бути здоровими в той день?

– У першому забігу взяло участь 22 бігуна і ще 15 людей прийшло їх підтримати. З 22 бігунів –  4 дівчини.

У другому –  9 бігунів, але погода була дощова і сира. З 9 людей – одна дівчина.

За віком різні –  від студентів, до старших, але пенсіонерів ще нема.

– Чи не було якихось курйозів? Всі залишились живі-здорові?

– Почали збиратись на 8.30. У 9.00 старт і в 9.25 останній учасник прибіг.

Курйозів не було, але на наступний забіг організатори беруть великий термос з чаєм.

– Чи плануєте продовжувати?

– Будемо проводити кожної суботи. Якщо люди прийдуть – ми готові підтримати їхнє бажання бути здровими.

– Ви брали участь в організації Рандей у Львові. Чим відрізняються учасники львів’яни від наших краян?   

– Загалом у Києві, Львові і Тернополі приходить схожий контингент. Це цікаві, активні люди. Скрізь є люди, які займаються бігом більш серйозно, регулярно бігають, а є люди такі, що тільки пробують починати бігати.

Кандидат медичних наук, викладач Тернопільського державного медичного університету Наталія Волотовська підтверджує, що саме біг підтюпцем (джоггінг) є найбільш фізіологічним видом фізичного навантаження загалом, і бігу зокрема.

– Нікого вже не здивуємо, що біг  здатний допомогти і у схудненні, і в укріпленні опорно-рухового апарату, та і сприяє оздоровленню серцево-судинного апарату: у гіпертоніків з часом тиск знижується, а у гіпотоніків, навпаки, сягає вищих цифр. – розповідає Наталія. – Саме цей вид бігу суттєво покращує і настрій.

Механізм впливу такий: під час руху системний кровотік у наших судинах «змушений» пристосовуватись до ритму рухів, а «струшування» тіла призводить до того, що і периферичні судини, які або були спазмовані, або мали недостатній тонус, починають реагувати, відкриваються найдрібніші капіляри. Зрозуміло, це призводить не лише до активізації припливу кисню і поживних речовин до найвіддаленіших тканин, а і до посиленого виведення відпрацьованих продуктів, «шлаків». У свою чергу розкриття периферичних мікросудин знижує загальний опір кровоточу – а це одна із складових зниження артеріального тиску. Також, оскільки збільшується кількість повноцінно розкритих судин, зростає ефективність мікроциркуляції, що дозволяє активізувати роботу практично всіх органів внутрішньої секреції. Зрозуміло, що і потік гормональних речовин теж дещо зростає, і вони мають змогу досягти найбільш віддалених клітинок, після чого робота організму налагоджується ще краще.

Можемо виділити такі позитиви бігу

Користь для серця і всієї серцево-судинної системи – серце звикає до навантаження і в подальшому, навіть при стресах буде працювати більш економно, нормалізується пульс та артеріальний тиск. Через посилену роботу гіпофіза активізується вироблення тих таки ендорфінів – отож маємо антидепресивну дію. Зниження маси тіла

Користь бігу підтюпцем не залежить від того, в який час доби ви бігаєте – вранці чи ввечері. Єдине, що хочеться ще додати, що саме для цього виду бігу надзвичайно важливо намагатись постійно зберігати тіло у строго вертикальному положенні, без нахилу тіла вперед. Нога повинна торкатись землі всією ступнею практично зразу, а якщо це неможливо, то перекат від п’ятки до пальців має бути максимально плавним.

Слід також максимально прислухатись до того, що сигналізує ваш організм – гострий біль у зв’язковому апараті, суглобі чи при появі «кольки в боці», навантаження потрібно припинити, але рух не зупинити – просто перейти тимчасово на спокійну ходьбу.

Runday це справді можливість отримати не лише задоволення від бігу, а і шанс зарядитись необхідною енергію, налаштувати себе на позитив і познайомитись із чудовими людьми.

Вибір читачів за тиждень

Відео