Орест Сарматський

Колишній заступник міністра оприлюднив шокуючі кадри сплюндрованої будівлі синагоги на Тернопільщині (фото)

8-copy

Андрій Бондаренко, український політик і мандрівник на авторському сайті / travel / показав, як виглядає ззовні і всередині приміщення колишньої синагоги у Гусятині

- Пропонуючи читачам фоторепортаж про історичні, архітектурні куточки Гусятина, Андрій Бондаренко, серед іншого, зокрема, зазначає, що найсхідніший райцентр Тернопільської області, містечко Гусятин (7,7 тис. мешканців) колись розташовувався по обох берегах Збруча. У 1772 році його розділив австрійсько-російських кордон, а в міжвоєнний період - польсько-радянський, - пише Андрій Бондаренко. - Сьогодні колишнє містечко розділяє хіба що Збруч: з тернопільського боку Гусятин - селище міського типу з багатьма збереженими пам'ятками, а з хмельницького боку - звичайне село.

Найцікавішою пам'яткою Гусятина, що збереглася до наших днів, безумовно є синагога, розташована у міському парку. Збудована орієнтовно на початку XVII століття, разом з інші міськими спорудами того часу: замком, костелом і церквою, синагога була пристосована для оборони. Про оборонне значення будівлі нагадують ключеподібні бійниці, до яких вели сховані в мурах в північно - західному розі будівлі сходи. Ці сходи збереглися і донині. Залишки гарматних бійниць можна побачити і у першому ярусі, товщина якого становить 1,76 - 2,16 метри.

6-copy
6-copy

Божницю прикрашає акантовим поясом високий аттик у мавританському стилі із глухою кілевидною аркадою. У такий спосіб стародавні зодчі замаскували стоки для дощової води: характерний прийом, який більше ніде не зберігся. По кутах будівлі було збудовано чотири невеликих наріжних вежечки. Основний об'єм прикрашають великі стрілчасті готичні вікна заввишки близько 8 метрів, у нижній частині яких ще в 50-х роках ХХ століття можна було побачити сліди бійниць другого бойового ярусу.

2-copy
2-copy

В середині XVII століття в об’ємі нижніх трьох ярусів влаштовано великий молитовний зал, висота стін якого становила 13,5 метрів. У східній частині зали зберігся арон-кадеш (ліпниною ніша для зберігання Тори) оздоблений ліпниною. Пізніше до основного об'єму будівлі були прибудовані низенькі приміщення для жінок і школи-хедеру. На початку XX ст. замість барокових шпилів з’явилася відкрита тераса з парапетом, а північну частину будівлі понижено до двох ярусів.

- За Другої світової війни західна частина синагоги була повністю зруйнована, повністю знищено її склепіння і споруда школи-хедеру з півночі. У 1979 році у реставрованій будівлі синагоги було відкрито краєзнавчий музей. Під час реставрації західний фасад божниці та її інтер'єр було відновлено, а західну і північну прибудови зведено в архітектурних формах початку XX ст. одноярусними у вигляді тераси. У 2002 році музей переїхав в нове приміщення. З того часу будинок синагоги стоїть порожній і потрохи руйнується, - констатує Андрій Бондаренко.

3-copy
3-copy

1-copy
1-copy

4-copy
4-copy

5-copy
5-copy

7-copy
7-copy

9-copy
9-copy

Довідково. Андрій Бондаренко, український політик і мандрівник. Народився у 1976 році у Дніпропетровську. У 1998 році закінчив Дніпропетровський державний університет за спеціальністю «економічна кібернетика» та отримав кваліфікацію економіста-математика. У 2003 році закінчив Дніпропетровський регіональний інститут державного управління Української академії Державного управління при Президентові України за спеціальністю «державне управління» та отримав кваліфікацію магістра державного управління. З вересня 1998 по грудень 2010 року працював на різних посадах у головному фінансовому управлінні Дніпропетровської обласної державної адміністрації, у т.ч. з 2004 по 2010 рік – начальником управління фінансів виробничої сфери та моніторингу соціальних програм. З січня 2011 року по березень 2011 року – помічник голови Львівської обласної ради, з квітня 2011 року по січень 2013 року – начальник управління економіки Львівської обласної ради. Виконував обов’язки керівника справ Львівської обласної ради. У січні 2013 року переведений на посаду завідувача секретаріату в Апараті Верховної Ради України.

З березня 2014 року по січень 2015 року – заступник Міністра інфраструктури України. З грудня 2015 року – заступник міського голови Хмельницького.

Фото: Андрій Бондаренко

Вибір читачів за тиждень

Відео