Благодійні внески в лікарнях Тернополя: хто може брати кошти в пацієнтів та як прослідкувати, куди вони витрачаються

infografika

Відтепер благодійні внески в тернопільських лікарнях збиратимуть за новими правилами: більше прозорості у звітуванні про їх витрати та чи не головне - заборона лікарям в робочий брати від пацієнтів будь-які гроші. Щоб краще розібратись у нововведеннях, команда Центру громадського контролю “Дій!” у Тернополі розробила спеціальну інфографіку.

Відповідно до Закону України “Про благодійну діяльність та благодійні організації” пацієнти мають цілковите право надавати грошову чи іншу допомогу лікарням добровільно для закупівлі необхідних медикаментів, ремонту приміщень чи обладнання. Благодійний фонд здійснює роль посередника у фінансових стосунках між громадянами та лікувальним закладом. Для свого функціонування фонд може стягувати не більше 20% від річного доходу на адміністративні витрати. Решту коштів та ресурсів - передає на баланс закладів медичної допомоги.

Юрист центру “Дій!” у Тернополі та координатор програми “Протидія поборам за безкоштовні медичні послуги” Уповноваженого з питань прав людини Володимир Шевченко запропонував заключити типовий договір про співробітництво із благодійними організаціями, що діють на території лікувально-профілактичних закладів Тернополя. Угоди містять пункти про порядок звітування за отримані доходи та витрати як благодійного фонду, так і медичного закладу.

Публічно оприлюднювати звіти на стендах та офіційних веб-сайтах зобовязуються усі медичні заклади міського підпорядкування, яких на сьогодні є 8: Тернопільська лікарня швидкої допомоги, лікарня № 2, № 3, дитяча комунальна лікарня, міська комунальна стоматологічна поліклініка, дитяча стоматологічна поліклініка, Центр первинної медико-санітарної допомоги, Тернопільський лікувально-діагностичний центр. У разі відсутності інтернет-порталу лікарні, вони публікуються на веб-сайті спеціально уповноваженого органу влади, тобто сайті Тернопільської міської ради.

На сьогоднішній день такі угоди підписали вже три медичні заклади Тернополя: Тернопільська міська комунальна лікарня швидкої допомоги, Тернопільська комунальна міська лікарня № 2, Міська комунальна лікарня № 3. Згодом, їх мають укласти також решта лікарень міста. Мешканці Тернополя бачитимуть, як витрачають їхні благодійні пожертви. Це важливий крок для побудови якісної та підзвітної людям медицини”.

Міський голова Тернополя Сергій Надал підписав з ГО “Центр громадського моніторингу та аналітики”, який координує проект «Дій!» у Тернополі, меморандум про співпрацю. Його метою є об’єднання зусиль для формування суспільно відповідальної влади, недопущення корупційних діянь та зловживання своїм становищем посадовими особами, формування конструктивного соціального діалогу між владою та громадським сектором. Згідно із його положеннями, виконавчий комітет об’єднуватиме зусилля для розвитку громади, сприятиме схваленню документів для відповідності законодавству, прозорості публічних закупівель, інформуванню населення щодо використання бюджетних коштів, можливості участі у формуванні місцевої політики та обмінюватися інформацією, що становлять інтерес обох сторін.

Марія ІЩЕНКО, журналіст Центру громадського контролю “Дій!” в Тернополі

Довідка. Центр громадського контролю «Дій!» - спільний проект чеської організації People in Need та всеукраїнської громадської організації Центр UA за фінансової підтримки Європейського Союзу. Проект полягає у розбудові в Україні мережі моніторингових центрів, які опікуються питаннями громадського контролю за діяльністю органів місцевої влади. До основних компонентів діяльності проекту відносяться: моніторинг та аналітика, адвокація, громадсько-правова просвіта, створення проактивності місцевого громадського сектору та його консолідація. Мережа на цьому етапі охоплює ключові міста в Україні, де на сьогодні цікава і динамічна громадсько-політична активність - Тернопіль, Вінниця, Запоріжжя, Краматорськ та Маріуполь (Донеччина).

Вибір читачів за тиждень

Відео