Кременець: битва за минуле – барометр дня сьогоднішнього

kremenetski-1

Як уже повідомляв «Терен», в м. Кременець набула розголосу ситуація, що склалась довкола спроби перейменування однієї з вулиць міста, названої ще в 1990-ті рр. на честь відомого українського діяча першої половини ХХ ст. Бориса Козубського, життя  котрого тісно пов’язане з цим невеликим, але славним своєю історією й неповторними краєвидами, містом. Ініціатором зміни назви стала новостворена нещодавно громадська організація «Відродження Кременеччини», про що вона зробила відповідну заявку на ім’я міського голови О. Ковальчука. У відповідь, були призначені громадські слухання, які мають пройти днями і обіцяють бути доволі бурхливими, оскільки звістка про це сколихнула місцеву інтелігенцію.

Одним із перших, ще у вересні, свою позицію з даного приводу висловив в листі до Кременецької міської ради громадський діяч та активний член товариства «Просвіта» Василь Олійник. Він нагадав, що Борис Козубський і в якості члена Центральної Ради УНР та міського голови Кременця, і потім, як посол у польському сеймі, завжди захищав громаду міста і права українців від можливих утисків, чим назавжди заслужив пошану від нащадків. Половину свого будинку, розташованого неподалік від місцевого магістрату, він віддав у користування Товариству «Просвіта» та ще й своїм коштом придбав книги для його бібліотеки.

Жваво обговорювалось питання стосовно спроби перейменування вулиці і в місцевій кременецькій пресі, зокрема в газеті «Діалог» за 30 вересня цього року. Там наголошувалось, що місцевий хореограф та «Заслужений працівник культури УРСР» Орест П’єкний, котрий жив у Кременці вже повоєнний період і іменем якого пропонують наректи вулицю Бориса Козубського, теж, можливо, заслуговує на увічнення його імені, але в інший спосіб, не за рахунок забуття пам’яті славетного історичного діяча.

kremenetski-2
kremenetski-2

Певні акценти розставив у даному питанні «круглий стіл», присвячений Дню козацтва, Дню Захисника, Дню Святої Покрови та дню УПА, що відбувся 13 жовтня цього року. Крім подій героїчного минулого тут торкнулись і проблем сьогодення, зокрема перейменування вул. Б. Козубського. Вдало  висловився з цього приводу перший заступник Кременецького міського голови Микола Матвіюк:

- Не лише хлібом насущним єдиним жива людина, але й історичною пам’яттю. Мені дуже прикро констатувати той факт, що, можливо, певні люди, наші з вами земляки, на жаль, іще не усвідомили своєї помилки, по суті, невігластва, написавши звернення в Кременецьку міську раду з пропозицією, нібито, необхідності перейменування вулиці Бориса Козубського на вул. Пєкного. Крім загальновідомих фактів, варто згадати, що Б. Козубський на початку 20 століття започаткував і адвокатську справу. Його ім’ям пишаються у Житомирі, Києві, Харкові, Львові».

Днями на адресу Кременецької міської ради надійшов лист від Юрія Козубського - онука Бориса Козубського: «Мій дідусь боровся за незалежність України і віддав за це багатство, славу, здоров’я і, навіть, життя. На мою думку, на прикладі таких особистостей потрібно виховувати патріотичну молодь», - пише, зокрема, він. До речі, під цим зверненням також підписався відомий український дисидент і політик, співзасновник Української Гельсінської Спілки, Герой України Левко Лук’яненко. Так що прогресивна спільнота міста і краю сподівається, що громадські слухання пройдуть у руслі захисту історичної справедливості.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео