Орест Сарматський

Агро-новини 2 листопада

116797258_262058233zla4fri

Новини аграрного сектору

Агросектор покриє потреби у тепло- та водопостачанні муніципального сектора України — ООН

ООН пропонує українцям обігрівати муніципальну сферу соломою і лушпинням насіння

Солома і лушпиння насіння може повністю покрити потреби у теплопостачанні та гарячому водопостачанні усього муніципального сектора України.

Про це заявив керівник проекту «Розвиток та комерціалізація біоенергетичних технологій у муніципальному секторі в Україні» Володимир Лященко, повідомляє «Аналітична служба новин».

За допомогою спеціальної програми ООН і коштом Глобального екологічного фонду деякі українські школи, дитячі садочки та інші муніципальні будівлі зможуть перезимувати в теплі, при цьому, ще й заощадивши на опаленні.

Заступник генерального секретаря ООН, директор Регіонального бюро по країнах Європи і СНД Програми розвитку ООН Джихан Султаноглу зазначила, що Україна – найбільший експортер зернових, насіння соняшнику та цукрових буряків у світі, а тому повинна використовувати свої можливості.

«Ми не повинні розглядати відходи сільськогосподарського виробництва як просто відходи, викидаючи їх. Ми повинні ними користуватися», – сказала вона.

021101
021101

Днями в Національному еколого-натуралістичному центрі МОН України запустили три котли, які працюють на біопаливі – солом'яних пелетах. Потужність кожного – 220 кіловат, разом вони зможуть обігрівати 2200 кв. м.

«У порівнянні з минулим опалювальним сезоном цього року Центр зможе заощадити в чотири з половиною рази більше коштів. Ми знаємо, що минулого року він закупив газу на 1,5 млн грн, а сьогодні для закупівлі солом'яних пелет необхідно лише 370 тис. грн на весь опалювальний сезон», – зазначив Володимир Лященко.

За словами керівника проекту, використання біопалива для України не в новинку, однак переважно на опалення йде деревина.

«Якщо враховувати, що лісових ресурсів у нас мало, треба диверсифікувати поставки біомаси, зокрема соломи, якої дуже багато в Україні. Солома може повністю покрити потреби в теплопостачанні та гарячому водопостачанні усього муніципального сектора», – зазначив він.

Україна разом ще з 193 країнами світу підписали цю програму ООН, що діятиме до 2030 р.

Учені відкрили новий метод підбору добрив

Як повідомляє «Агроинвестор», вчені запропонували нову технологію, що дозволяє за дві години визначати, як хімічні речовини впливають на ріст рослин. Результати дослідження опубліковані в журналі BMC Plant Biology.

021102
021102

Замість багатоденного експерименту на насінні вчені вирішили вивчити вплив хімічних речовин на пилку рослин. Вони з'єднали пилок з різними мікроелементами, за допомогою мікроскопа зробили знімки отриманих сполук на самому початку процесу і через дві години, після чого комп'ютерна програма розрахувала початкову і кінцеву площу, яку займає пилком з різними хімічними сполуками. На основі отриманих даних приймається рішення про те, які речовини стимулюють або уповільнюють зростання.

Нову технологію успішно випробували на тютюні.

Рано стверджувати, що урожай озимих буде поганим — Пугачов

Затримка появи сходів озимих сталася через різке похолодання в Україні, однак стверджувати, що урожай буде поганим, зараз передчасно.

Про це повідомив заступник директора Інституту аграрної економіки Микола Пугачов, пише «ГолосUA».

021103
021103

«Панічної ситуації щодо поганого врожаю озимих немає. Ми повинні звикати до того, що у нас кожен рік буде якийсь нестандартний. Якщо не дуже вдало зійдуть посіви взимку, то доведеться пересівати. Але до грудня ще залишається якийсь час і є ймовірність, що ситуація зміниться. 15 років тому ми ввозили в Україну зерно і хвилювалися, що у нас може бути голод. Зараз ми збираємо рекордний урожай майже щороку. Однак, поки що робити будь-які прогнози рано», — підкреслив Микола Пугачов.

За словами експерта, значна частина врожаю в країні забезпечується за рахунок ярих культур та кукурудзи. Крім того, якщо буде тепла зима, то урожай в Україні буде хороший.

Вибір читачів за тиждень

Відео