Новостворені ОТГ, що на Тернопільщині, не зможуть перейти на прямі міжбюджетні відносини без відкоригованих Перспективних планів

detsentralizatsiya

Об’єднані територіальні громади, які утворилися у цьому році, можуть так і не перейти з початку 2017 на прямі відносини з державним бюджетом. Причина цього -  більшість областей ще не направили на затвердження Кабінету Міністрів України Перспективні плани формування територій громад.

В 2016 році в Україні сформовано 209 громад, які провели чи проведуть до кінця року перші місцеві вибори. Більшість з них ризикують не перейти на прямі міжбюджетні відносини з початку 2017 року через невідповідність Перспективним планам, а все – через роботу облдержадміністрацій, які не до кінця виконали поставлені завдання:

- В минулому році всі області, окрім Закарпатської, схвалили Перспективні плани і вони були затвердженні Урядом. Результат – 159 створених громад перейшли на прямі міжбюджетні відносини, отримали субвенцію з держбюджету на розвиток інфраструктури, податкові надходження до місцевих бюджетів, передбачених для громад чинним законодавством. Пройшов рік, ситуація на місцях змінювалася в залежності від рішень місцевих рад про об’єднання. І в багатьох випадках такі рішення потребували внесення змін до Перспективних планів. А це означає, що облдержадміністрації повинні були внести відповідні корективи до цих документів, подати їх на розгляд обласних рад і після їхнього схвалення та погодження центральними органами виконавчої влади, направити ці документи на затвердження Уряду. 11 областей досі цього не зробили, - розповів Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслав Негода.

В’ячеслав Негода закликав облдержадміністрації та обласні ради не зволікати зі схваленням змін до Перспективних планів формування громад. Оскільки, крім Тернопільської області, відкориговані Перспективні плани формування територій громад на затвердження Уряду не подали також 10 сусідніх областей.

- Весь рік ми постійно працювали в цьому контексті з облдержадміністраціями - спільні наради, консультації, роз’яснення і доручення Мінрегіону з приводу активізації робити над Перспективними планами. В процесі кожна область запевняла, що питання під контролем і робота ведеться. Сьогодні ми бачимо дещо іншу картину. Не хотілося б робити передчасних висновків, але ті 11 обласних держадміністрацій та облрад, які ще не направили на затвердження Уряду схвалені Перспективні плани, м’яко кажучи, підставляють об’єднані громади. Зволікати з цим питанням неприпустимо, - наголосив перший заступник Міністра.

Вибір читачів за тиждень

Відео