Служби зайнятості Тернопільщини реформують

fasad

«Державна служба зайнятості покликана допомогти людям реалізувати своє право на працю, захистити їх від важких ударів безробіття, посприяти роботодавцям у підборі кадрів, виконуючи функції посередника на ринку праці», - звернувся до журналістів директор обласного центру зайнятості Петро Химейчук під час брифінгу, що відбувся вчора, 3 листопада, у Будинку праці в м. Тернополі.

Він повідомив, що з початку 2016 року послугами служби зайнятості Тернопільщини скористались майже 40,3 тис. осіб, з них 27,6 тис. надано статус безробітного. За сприяння служби зайнятості працевлаштовані 20,6 тис. осіб. На 01.10.2016 у базових центрах зайнятості зареєстровано 8,2 тис безробітних, для яких продовжується пошук підходящої роботи.

Цьогоріч послугами центрів зайнятості області скористалися майже 1400 колишніх воїнів, з яких 35 - мали інвалідність; працевлаштовані 239 осіб, з них 20 – отримали одноразову допомогу по безробіттю для організації підприємницької діяльності та 6 осіб працевлаштовано за умови компенсації роботодавцям фактичних витрат єдиного соціального внеску. Через центри зайнятості Тернопільщини в поточному році шукали роботу 123 внутрішньо переміщені особи; працевлаштовані - 42.

«Сьогодні служба зайнятості розвивається, вдосконалюється, модернізовується її інструментарій, впроваджуються передові методи роботи з клієнтами, оперативно та ефективно реагуючи на виклики часу, - зауважив директор ОЦЗ. - Так, аби посприяти безробітним у якнайшвидшому пошуку роботи, центри зайнятості області використовують нові сучасні технології: відеорезюме, комунікацію з безробітними через соціальні мережі, започатковуємо відеопрезентації вакансій та он-лайн співбесіди. З вересня ц.р. в Тернопільському міськрайонному центрі зайнятості при Центрі підтримки підприємницьких ініціатив розпочав свою діяльність «Клуб бізнес-подій». Центри зайнятості готові і надалі надавати соціальним партнерам площадки для зустрічей, обговорення проблемних питань на ринку праці, працюючи на засадах коворкінгу».

Підприємствам, організаціям, установам, приватним підприємцям у центрах зайнятості області можуть запропонувати більше 20 різних соціальних послуг. Розширюються можливості підбору їм необхідних кадрів з елементами рекрутингу, на замовлення роботодавців здійснюється відбір потенційних працівників з використанням психодіагностичних методик, можливостей Інтернет-ресурсів.

Одними із заходів активної підтримки безробітних є залучення їх до тимчасової зайнятості, підприємницької діяльності, підвищення їх конкурентоспроможності на ринку праці шляхом організації професійного навчання. Все популярнішими стають центри професійно-технічної освіти державної служби зайнятості, яких нині в Україні налічується 11.

Петро Химейчук зазначив: «Відрадно, що ситуація із зайнятістю населення Тернопільської області поступово стабілізується. Рівень безробіття (за методологією МОП) знизився до 11,3% економічно активного населення Тернопільщини проти 11,8%, а рівень зайнятості - зріс з 51,4% до 51,6%.

За 10 місяців п.р. понад 5600 роботодавців поінформували центри зайнятості області про вакансії, що більше, ніж за аналогічний період 2015 року майже на 140 одиниць. Цьогоріч вони запропонували 30,8 тис. вільних робочих місць.

Під час брифінгу мова йшла про те, що не чекаючи відповідних законодавчих змін, служба зайнятості реформується і поліпшує обслуговування населення і роботодавців. Очікується передача ряду адміністративних функцій базових центрів зайнятості на обласний рівень. Такий підхід дозволить фахівцям центрів зайнятості більше уваги приділити обслуговуванню клієнтів. Місцеві центри зайнятості втратять статус юридичних осіб та будуть перетворені у філії та відділення. Опрацьовується питання щодо примірної їх структури.

 «Проте, основним завданням служби, як і раніше, залишається забезпечення шукачів роботи місцями праці, а роботодавців – потрібними їм працівниками, аби кожен українець працездатного віку мав достойну роботу із гідною зарплатою. Вона є доступною для відвідувачів, відкритою, сервісною і мобільною установою, яка завжди готова до співпраці», - додав очільник обласної служби зайнятості.

Вибір читачів за тиждень

Відео