Оксана Бучко

У тернопільському кінотеатрі “Палац Кіно” хочуть відновити обладнання (фото, відео)

Відновити обладнання у кінотеатрах, подібних тернопільському “Палацу Кіно” можна за рахунок фінансової підтримки держави, стверджує голова Державного агентства України з питань кіно, продюсер Пилип Іллєнко. Наразі в Україні найнижчий показник щодо кількості кінозалів та кількості відвідувань кіно.

Про рецепт успіху сучасного українського кіно говорили на І Всеукраїнському форумі "КіноХвиля” 4 листопада.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=UzEg_rWeZ1o&feature=youtu.be[/embed]
- На українську кіноматографію відновили фінансування лише у 2015 році. Наступного року ми маємо 500 млн грн, - каже Пилип Іллєнко. – Зараз йде руйнування стереотипу, що українці нездатні знімати якісне кіно.

unnamed-26
unnamed-26

Проблемою кіно також є відсутність кінозалів у малих містах і селах. Із 470 райцентрів  кінозали є у 70-ти.

- Для сільської місцевості діє фінансова компенсація у вигляді фінансування 50% собівартості так званих мобільних комплексів, - додає Пилип Іллєнко. – А якщо у великих містах закуповують обладнання під кредит, держава також погашає половину цих відсотків. Тобто таким чином можна закупити обладнання у ваш кінотеатр Палац Кіно. А ще є допомога продюсерам щодо просування кіно, яке відповідає національному статусу. Тобто ми оплачуємо промокампанію.

Пилип Іллєнко радить розвивати невеликі кінозали у розважальний центрах, де може бути випадковий потік відвідувачів. А також – багато працювати і набиратись досвіду усіх – від механіків і каскадерів до акторів і продюсерів. Якщо цей процес буде і надалі фінансово підтримувати держава, кількість обов’язково перейде у якість, переконаний продюсер.

- Щоб брати кошти в іноземних інвесторів на масштабний кінопродукт, потрібно мати хоча б 30% власних коштів, - каже режисер Вікторія Трофіменко (режисер фільму “Брати”, - прим. авт). - І це мають бути державні кошти. Адже кіноматографія не дасть очікуваного повернення коштів інвесторам.

Також була пропозиція підтримувати зйомки іноземних фільмів на території українських міст ,що дасть можливість прибутку для різних сфер діяльності та збільшить потік туристів.

unnamed-25
unnamed-25

Фото, відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео