На Тернопільщині розпочинають новий проект - «Ефективний розвиток об’єднаних громад» (відео)

dsc_1342

Сьогодні, 9 листопада, в Українському домі «Перемога» презентували проект, що сприятиме в підготовці стратегічних планів розвитку об’єднаних територіальних громад.

Мета проекту:

Сприяти в підготовці стратегічних планів розвитку, розробці їх Статутів, Правил благоустрою територій, налагодженні ефективної співпраці між органами місцевого самоврядування, громадськими активістами та донорськими організаціями.

Учасниками проекту виступило 9 об’єднаних територіальних громад Тернопільської області.

- Тернопільщина зараз являється флагманом з децентралізації в Україні. У нас зараз створено 36 ОТГ, їм потрібно якось розвиватися, іти вперед. Адже живуть вони зараз зовсім по-іншому: мають нові повноваження, нові права, нові обовязки, - розповів Максим Черкашин, керівник ГО «Освітньо-аналітичний Центр розвитку громад». – Для того, щоб вони змогли ефективно здійснювати власну діяльність, ми організовуємо проект по девяти об’єднаних територіальних громадах, який називається «Ефективний розвиток об’єднаних громад».

Перед початком проекту було оголошено конкурс, у якому брали участь ОТГ Тернопільщини, з яких обрали лише декілька. З цими ОТГ протягом 2017 року будуть проводити роботи у плані навчання, написання Статутів та а також готувати стратегічні плани розвитку.

- Для стратегічних планів у кожній ОТГ має бути чітко визначена перспектива, - добавив Ігор Гірчак, виконавчий директор Тернопільського регіонального відділення Асоціації міст України.

Зараз у Шумську, Скалаті та Підволочиську аналогічно розроблено стратегічний план розвитку і їх буде винесено на обговорення громадськості, після того ці плани мають ухвалити на сесії. Згодом ці ОТГ зможуть отримати фінансування на втілення своїх проектів.

Головним принципом у відборі на проект були погляди і оцінка мотивації громади, адже важливою у цьому плані є динаміка і прагнення до розвитку.

[embed]https://youtu.be/2WUg1jEdoD0[/embed]

Фото, відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео