Тернопільські аграрії закликають владу країни залишити спецрежим оподаткування (відео)

Засідання ради сільгоспвиробників Тернопільської області провели сьогодні, 10 листопада, в обласному центрі. 

Під час зустрічі аграрії підбили підсумки зі збору цьогорічного урожаю. Однак основним питанням залишилося оподаткування.

- Фіксований податок буде піднятий, якщо сьогодні в середньому по Україні це 240 гривень, то буде в районі 340-350 гривень,- сказав Микола Люшняк, народний депутат України.

Однак, це несправедливо, вважають тернопільські аграрії. Вони вимагають, щоб податок був однаковим для усіх. І залежати він має від площі земель, що обробляються.

- Якщо ми хочемо сьогодні будувати цивілізовану, сучасну державу, ми повинні сплачувати податки. Але податки мають сплачуватися цивілізовано і мають платити всі однаково. Не має бути, що агрохолдинг платить набагато менше ніж дрібний фермер, або ж дрібний фермер абсолютно нічого не платить, а притому агрохолдинг платить дуже багато,-  повідомив Іван Чайківський.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=LIIHH-YzCtg&feature=youtu.be[/embed]

Нині в Україні діє спецрежим оподаткування за видами сільськогосподарських операцій. Зокрема, виробники зернових і технічних культур повинні перераховувати до держбюджету 85% суми ПДВ, решту - на спецрахунки, відкриті підприємствами. Порівняно найкращі умови отримали тваринники, які зобов'язані платити державі 20% ПДВ, використовуючи для своїх потреб 80%. За всіма іншими сільськогосподарськими операціями податок розподіляється 50 на 50: половину аграрії сплачують до бюджету, половину залишають собі. Однак, таку систему оподаткування у Верховній Раді хочуть відмінити.

- Сьогодні ми не є настільки високорентабельні, щоб нас зараз обкласти високими податками і ми мали можливість розвиватися. Сьогодні господарства ще не забезпечені  належною і якісною технікою. Сьогодні не вкладаєш ще в той гектар стільки, щоб виробити продукції по якомусь плану урожайності, який собі планує господар,  - сказав Микола Пилипів, голова ради сільгоспвиробників Тернопільської області.

Свої вимоги аграрії Тернопільщини висунули народним депутатам від нашої області, аби ті ініціювали відповідні зміни в українському законодавстві.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео