Оксана Бучко

Переможець «Коронації слова» Андрій Кокотюха розповів тернополянам, як пишуться сценарії до реаліті-шоу (відео, фото)

Про те, як бути хорошим сценаристом в українському кінобізнесі, розповів автор сценаріїв фільмів «Століття Якова», «Чорний ворон», «Червоний», а також другого сезону реаліті-шоу «Голос країни», переможець Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова» Андрій Кокотюха.

Зустріч провели у рамках І Всеукраїнського форуму «КіноХвиля», який триває у Тернополі до 12 листопада.

- Якщо ти сценарист, то повинен розуміти, що автоматично стаєш ворогом автору книги, - розповів Андрій Кокотюха. – Творчість сценариста закінчується після затвердження ідеї. Далі ропочинається виробництво, 98 % зусиль, 2 % - творчості. У цьому процесі важливо розуміти розумне планування бюджету та інші практичні речі зйомок. 80%  сценарію я переписую – під умови, а ще - під манери акторів. Я дуже уважно переглядаю список акторів, бо під кожного потрібно підлаштуватись.

unnamed-3
unnamed-3

Також сценарист радить не вишукувати дорогі локації та атрибути. Головне у фільмі – історія. А український кінобізнес потребує часу для свого розвитку.

- Ми знімали Урал в Кривому Розі,  - зазначив Анжрій Кокотюха. – Не обовя’зково, щоб місця були реальними. Буде час, ми дійдемо і до цього. А зараз головне історія з чіткими діалогами та згадкою про справжнє місце. Глядачі повинні звикнути до українського кіно. Нам поки нема з чим порівняти. І ми не розуміємо, що несприйнятливі нами речі у тому ж таки «Столітті Якова» - це просто витриманий формат.

Також Андрій Кокотюха додав, що сценарій потрібен в і реаліті-шоу, щоб зробити реальність комфортною для сприйняття глядача. [embed]https://www.youtube.com/watch?v=yIK2_NPved8&feature=youtu.be[/embed]

- У мене був внутрішній конфлікт – як можна писати сценарій до шоу, - зізнається Андрій Коктюха. - Це має бути без сценарію. Але якщо зараз в цьому залі поставити камеру і знімати – це буде нецікаво. А якщо дати певну установку для учасників, а потім це відмонтувати правильно, то буде ефект замкової шпаринки для глядачів. Спровокувати на скандали учасників «Голос країни» було неможливо. Але усі приходили цікаві і мали що сказати, завдяки сценарію тексту. Все починається з тексту, це основа Конституції,  Кримінального кодексу.

unnamed-4
unnamed-4

Також під час «КіноХвилі» запросили брати участь у конкурсі сценаріїв на «Коронації слова», відбір триває до грудня. Програму останніх днів «КфіноХвилі» у Тернополі читайте ТУТ.     Фото, відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео