Поляки вважають, що на цього тернополянина не діють закони фізики

kxqbcxppx70-696x392

У Польщі кажуть, що на нашого земляка Івана Твердуна не діють закони фізики. Ось уже два роки хлопець проживає у сусідній державі, де навчає тамтешніх хлопців воркауту.

Ще в Україні Іван захопився цим видом спорту, пропагував його на Тернопільщині, а зараз його проекти спонсорує Унія – без його команди не обходиться жодне свято міста чи села і навіть світові івенти, пише pro.te.

– Розкажи, як потрапив за кордон, чим займаєшся?

Поїхав два роки тому. Оскільки раніше за кордоном не бував, то можна сказати, що це був мій перший самостійний виїзд у пошуках роботи. Після шести місяців перебування в Польщі я потрапив у маленьке містечко під назвою Kepno, з якого і почалася моя велика історія. Багато років я любив і розвивав Street Workout в Тернополі й області. Не зміг жити без спорту, без перекладини і за кордоном.

З часом, пізнаваючи місто, я набрів на парк з тренажерами, такими, як є у нас в парку “Здоров’я”, на масиві Дружба. Звичайно ці тренажери не призначенні для Street Workout, але турнік і бруси були. Тоді я вже познайомився з хлопцями з Darkom Hoińskim, Bartekom Mońkom, Pawłom Papadopoulosom та Krystianom Walczakom. У той час для нас із доброї волі мера міста з’явився справжній і професійний Street Workout Park. Паралельно ми почали розвивати групу в соцмережах, таких як Facebook, Instagram та Youtube. Назвалися «Street Workout Kepno» — в честь назви міста.

Наступним серйозним кроком стало написання проекту, який підтримала Унія і виділила кошти на його реалізацію. Суть проекту — групові тренування три рази в тиждень, для заохочення людей до Street workout. Назва проекту така ж, як і нашої групи. За літо ми заощадили трохи коштів і на них замовили турнікову конструкцію на заводі, за проектом, який накреслив мій тато. 30 серпня 2015 року ми зробили перший благодійний виступ за запрошенням від “Stowarzyszenie Ołówek”. Всі зібранні кошти пішли в дитячий будинок для дітей інвалідів.

І з того часу наші виступи почали замовляти на дні сіл і міст, покази мод, дні спорту, благодійні концерти. Ми й самі організовували різні спортивні акції та навчання по школах, за підтримки місцевої і обласної рад. А оскільки проект “Street Workout Kepno” профінансувала Унія, то за умовами ми не могли заробляти. І тому я із Darekom створили фірму «St8Workout» і команду «St8Workout Team». Так просте хобі переросло в роботу, яку люблю. Ми створили сторінку й інтернетмагазин з одягом “Все для Street Workout” Замовлення почали надсилати по всій Польщі і навіть за її межами. Виступали і на Міжнародному карнавалі культур в Berlini, і на днях спорту й молоді в Тернополі за запрошенням Валерія Кравчука та Сергія Надала, і в Теребовлі за запрошенням Людмили Немири.

– Мабуть марно запитувати, яке місце у твоєму житті займає воркаут?

– Та, мабуть, що перше. (Сміється) Адже я йому приділяю найбільше часу, ніж якій іншій справі.

– А чому взагалі почав займатися спортом, хто навчав, мотивував?

– Любов до спорту мені привив батько. Найактивніше почав займатися в студентські роки. Про Street Workout дізнався в 2010 році, коли випадково натрапив на один фільм в Інтернеті. Йшлося про перші Всеукраїнські змагання із Street Workout, які проводив Денис Мінін. Ось він і став для мене першою людиною, яка мене навчала й мотивувала.

– Чи багато молоді за кордоном намагаються вести здоровий спосіб життя? – Зараз можу стверджувати, що молодь в Польщі активно займається спортом. Адже ми із командою проводимо навчання, показові виступи, групові тренування, щоб залучати якомога більше людей до активного й здорового життя. Але переважно це хлопці. Дівчата там, на жаль, менше дбають про себе й свій фізичний стан. Багато з них курять і вживають алкоголь.

– Відвідуєш там якісь спортивні клуби?

– Так відвідую, але взимку. Оскільки Street Workout — це вуличний вид спорту, то й усі знаряддя на вулиці. А взимку ми займаємося у тренажерних залах. Залежить, кому що до душі.

– Чим відрізняється Workout там і тут?

– В Україні Workout має більш силовий напрямок, а в Польщі в моді – технічний. Силовий – це значить, що хлопці виконують різного роду елементи із додатковою вагою, чи роблять із легкістю те, що в Польщі одиниці зможуть повторити. А технічний Workout – більш наближений до так званої Calisthenic ( Калістеніки ).

– Чи є в Україні достатньо можливостей для молоді, щоб почати професійно займатися Workout-ом?

– В Україні можливостей більш, ніж достатньо! Ви загляньте в будь який двір, в кожному є мінімум одна перекладина. Цього достатньо, щоб почати займатися Workout-om. Єдине чого немає, це підтримки з боку влади, щоб популяризувати цей вид спорту.

–  Коли подорожуєте, виступаєте для місцевих жителів, що вони запитують, як ставляться до того, що ви робите?

– Минулого року ми відвідали майже 40 нових містечок і сіл. І зазвичай після виступу, глядачі кажуть, що це було несамовито. Розпитують, як ми це робимо. Подейкують, що на нас не діють закони фізики. А наші фанати фотографуються з нами. Або автограф просять. Ми ж запрошуємо підписатися в соцмережах на нашу сторінку, щоб стежити за нами в youtube, чи instagram.

– Знайшов багато однодумців за кордоном?

– Через те, що Street Workout є таким популярним і легким видом спорту, то друзів й однодумців маю по всьому світу. В Польщі часто організовують різні заходи, де ми всі знаємося і часто бачимося. Друзів маю в кожному місті.

– Важливо працювати в команді чи краще самому?

– Тут кожен може обирати, що йому до вподоби. Можна самому займатися, можна – в команді. Оскільки ми робимо покази, то ми зібрали команду. Саме слово «команда» означає об’єднання однодумців, які керуються спільною метою. Ми – як одне ціле, як живий організм, один одного підтримуємо. Тому краще й легше працювати, звичайно, в команді.

– Мабуть багато компліментів отримуєш від дівчат про спортивне тіло? Як до цього ставишся?

–  Колись дуже соромився. Інколи незручно було, але з часом звик. Компліменти чути – це завжди приємно. Для мене нині – це як мотивація йти і рухатися далі.

– Що побажаєш читачам журналу Про Те?

– Будьте завжди здорові, сильні, займайтеся спортом. Адже в здоровому тілі – здоровий дух. Живіть активно.

Вибір читачів за тиждень

Відео