Тернопільські офтальмологи можуть робити операції найвищої складності

img_8488

Центр мікрохірургії ока при Тернопільській університетській лікарні ламає найбільш сталі стереотипи щодо роботи державних клінік. Завдяки сучасному обладнанню, висококваліфікованим кадрам, комфортним умовам перебування пацієнтів заклад склав гідну конкуренцію сучасним приватним клінікам. Сотні пацієнтів отримали тут шанс бачити життя в усіх його барвах.

Випередили колег із сусідніх областей

Деякі речі починаєш цінувати лише тоді, коли їх втрачаєш. Якщо людина  від народження звикла бачити світ яскравим та кольоровим, то їй важко уявити, що може бути інакше. Розуміння цього приходить лише після того, як з’являються проблеми із зором. Саме тому серед медиків побутує вислів, що сліпу людину може зрозуміти лише незрячий або офтальмолог, пише «Номер один».

Якщо ще п’ять років тому про існування певних методів лікування не знали взагалі, то зараз вони широко увійшли в медичну практику і здатні повернути людині зір практично стовідсотково. Наука рухається вперед, і найкращі її досягнення сьогодні успішно використовує Центр мікрохірургії ока.

Центр є структурним підрозділом університетської лікарні, він розрахований на 50 ліжок. Тут отримують допомогу пацієнти з різною офтальмологічною патологією: від простих випадків, які лікуються консервативними медикаментозними методами, до складних, які потребують застосування технік нового покоління. За останні кілька років офтальмологічне відділення лікарні зазнало кардинальних змін. Тут з’явилося обладнання, аналогів якому не має жодна державна клініка західного регіону. Це дозволяє проводити надскладні втручання та забезпечити хороший результат операцій.

– У порівнянні з іншими державними клініками, Центр мікрохірургії ока оснащений  найкращим діагностичним та хірургічним обладнанням. Ми єдина клініка у західному регіоні, яка володіє факомашинами нового покоління. На сьогодні операції з приводу катаракти проводяться маленькими розрізами 1,2 мм без накладання швів. Видалення катаракти проходить за допомогою ультразвукових машин, – розповідає завідувач відділення, кандидат медичних наук Інна Гребеник.

Старі проблеми – нові рішення

Катаракта є одним з найпоширеніших захворювань органів зору. В останні роки вона значно помолодшала. Якщо раніше її діагностували, як правило, у людей старшого покоління, то зараз не рідко такий діагноз ставлять уже після 50-ти.

– У випадках катаракти і супутньої короткозорості або далекозорості проводиться їх корекція шляхом підбору відповідної сили штучного кришталика. Також у клініці ми проводимо імплантацію торичних лінз, які коригують астигматизм, що позбавляє пацієнта необхідності корекції циліндричними окулярами. Для розрахунку оптичної сили ІОЛ ми використовуємо систему Verion, інноваційний винахід американської компанії Alcon. Головна перевага цього приладу – його надзвичайна ефективність у хірургії катаракти. За допомогою діагностичного модуля системи Verion пацієнту проводять якісне обстеження і розраховують інтраокулярну лінзу, яка буде ідеально підходити до анатомічних та індивідуальних особливостей ока, – розповідає Інна Гребеник.

За цими даними програмують план операції. Ще п’ять років тому розрахунок лінз проводився дуже примітивно. Зараз за допомогою нових технологій можна спрогнозувати, де має бути розріз хірурга, адже це впливає на кінцевий результат операції. Таким чином хірург отримує точну карту операції – проекційну сітку, яку він бачить в окулярі мікроскопа під час самої операції, для надточних розрізів і розташування кришталика. Цей підхід дозволяє повернути пацієнту стовідсотково зір.

Для подолання пресбіопії (старечої далекозорості) проводиться імплантація мультифокальних або псевдоакомодуючих кришталиків. Такий кришталик забезпечує можливість високого зору на різних фокусних відстанях без окулярів, а саме: здалеку, зблизька та при роботі з комп’ютером.

Допомогу надають цілодобово

Медики зазначають, що останнім часом вимоги пацієнтів щодо результату лікування значно зросли. Вони хочуть не просто покращити зір, а повністю відновити  його.

– Як відомо, вперше людина починає одягати окуляри у сорок років. Як правило, використовує лише для читання, але зараз технології дозволяють позбутися проблем із зором. Тому вони не хочуть користуватися окулярами, а погоджуються на рефракційну заміну кришталика, – пояснює зав.відділення. - На сьогодні імплантуємо кришталики різних модифікацій: звичайні моноблочні лінзи, торичні лінзи, які вираховують індивідуальну будову ока, мультифокальні лінзи, які забезпечують людині ясний зір на близькій, проміжній та далекій відстанях. Під час оперативних втручань використовуються одноразові високоякісні розхідні матеріали, а також гнучкі кришталики найкращих фірм світу, які обирає пацієнт за своїм бажанням і можливостями. Все це при відсутності інших патологій забезпечує отримання високої гостроти зору і швидку реабілітацію пацієнта.

Закупівля інтраокулярних лінз американського виробництва здійснюється централізовано. Пільгові категорії населення ними забезпечують безкоштовно.

З 2014 року в Центрі мікрохірургії ока започатковано оперативні втручання 4-го рівня складності – вітреоретинальні операції. Раніше таких пацієнтів направляли в Одесу у Республіканський центр або в Київ. На сьогодні ці операції проводять у Тернополі.

– Це складна хірургія і говорити у таких випадках про 100-відсоткове відновлення зору не можна, однак навіть відсоток зору, що вдається повернути людині, має велике значення, – зазначає медик.

Іншим затребуваним напрямком роботи Центру є лазерне лікування сітківки при різних діабетичних станах, дегенеративних станах сітківки. При цьому, лікування можна проводити амбулаторно, не обов’язково лягати у стаціонар. Зараз лазерне лікування поширене не тільки у сфері офтальмології, а й в інших напрямках. Воно дозволяє зменшити травматизм, що в результаті пришвидшує реабілітацію. Також у Центрі здійснюють консервативне лікування запальних захворювань, рогівки, судинної оболонки. Застосовуються новітні методики медикаментозного лікування.

Значні здобутки Центр має і в напрямку лікування глаукоми.  Оскільки ознаки і симптоми захворювання часто незначні, її називають «тихим злодієм зору».

– Це інвалідизуюча патологія, і якщо вчасно не розпочати лікування, то людина може повністю втратити зір, - застерігає Інна Гребеник. – У хірургічному лікуванні ми застосовуємо міліметрові інпланти «Ex-press». Вони добре себе зарекомендували. Після цього пацієнтам більше не потрібно застосовувати медикаментозну підтримуючу терапію, що дозволить суттєво скоротити витрати на лікування.

На базі відділення функціонує цілодобовий травматологічний центр. Саме сюди доставляють усіх пацієнтів, які отримали пошкодження очей, або у випадках складних судинних процесів. У тому числі і дітей після надання первинної допомоги, яких спрямовують у лікувальні заклади, в залежності від характеру пошкодження.

Вибір читачів за тиждень

Відео