Оксана Бучко

Тернополянам показали «Живу Історію» (фото)

dscn8807

Учбові щоденники часів СРСР, настільна гра про дати історії Радянського Союзу, фільми про переселенців минулого, фото вмісту рюкзаків переміщених сьогодення  – проекти «Студії Живої Історії»  роздивлялись тернополяни минулого тижня. Таку Всеукраїнську програму в Тернопіль привезли цього року вперше.

- Це 22 ініціативи, які показують різні методи роботи із темою історії та пам’яті в містах і селищах  України, - розповідає координатор проекту Тарас Грицюк. - Географія ініціатив учасників та учасниць – від Маріуполя до Ужгорода й від Києва до селища Старий Крим. Формати варіюються від альтернативних освітніх практик і театру до урбаністичних інтервенцій і документального кіно. У Тернопіль ми приїхали цьогоріч на підсумковий івент. Але попередні роки тернополяни брали участь у програмі. До прикладу, Світлана Фаленда презентувала проект «Закинуте місто», у якому накладала фото старого міста на сучасні місця.

Цьогорічні проекти часто стосуються переселенців. Фотографи зображали персональні історії сучасних переміщених осіб за допомогою світлин вмісту рюкзаків, які складали люди перед переселенням. Під кожним фото є опис очікувань, переживань чи наслідків переїзду.

dscn8820
dscn8820

- Тема переселенців не обмежується тільки Кримом і зоною АТО, - продовжує Тарас Грицюк. – Ми проводили кінопоказ фільму «Посіч» про вимушене переселення людей з депортованого села на Одещину. Також є роботи про незапланований переїзд людей із затоплених територій Кременчука і, звісно ж, вимушене переселення з Лемківщини.

Згадується також у проекті історія Радянського Союзу для переосмислення її впливу на реакцію сьогодення. Неформально та креативно цю тему представили учасники проекту в настільній грі «Ігри в історію».

- Це карточки із зображенням подій, описом і датою, - додає Тарас. – Перемагає той, хто швидше складе ці події в історичній послідовності.  Ми маємо 70 екземплярів гри. Будемо їх ширити в заклади, де працюють з історією або викладають її.

dscn8839
dscn8839

Не оминули у «Студії Живої Історії» теми виїзду українців за кордон. Про те, як бачать нашу націю у світі, розповів проект «Українотипи».

Усі  проекти створені для пожвавлення діалогу про історію. Програму «Студії живої історії» реалізують приватною установою «Інша Освіта» у партнерстві зі Спілкою MitOst e.V. та за дружньої фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини та Фонду Роберта Боша в рамках проекту «Діалог заради змін». Свої ініціативи для проектів можна подавати на початку року протягом місяця.

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео