Оксана Бучко

Із Кременця до Варшави полетить перший конверт із маркою Станіславу Мікке (фото)

mikke

Перший конверт із маркою Станіславу Мікке підписали у Кременці. Вечір «Право на пам'ять» провели у рамках XIII Мандрівного фестивалю документального кіно з прав людини Docudays UA в Тернополі та Тернопільській області.

Конверт підписала вдова Станіслава Божена Мікке. Вона і перекладала праці Станіслава Мікке.

bozhenalyst
bozhenalyst

- Гості вечора переглянули документальну стрічку Рафала Геремека "Cпи, мужній». Також читали уривки з книг Мікке, слухали спогади Божени та довголітньої співробітниці, авторки книги «Катинські медитації» Світлани Філонової. Наприкінці вечора Божена Мікке підписала перший конверт. Він полетить з Кременця до Варшави на вулицю Станіслава Мікке, - розповів координатор проекту Володимир Ханас.

Довідково:

Станіслав Мікке народився 1947 року. Закінчив Факультет Права і Адміністрації Варшавського Університету. Як юрист, спочатку виконував роботу прокурора, але на знак протесту проти системи, в 1985 році перейшов у колегію адвокатів.

 Він був чудовим адвокатом, залученим до діяльності органів професійного самоврядування . Крім того, обіймав посаду президента Комісії з Етики Верховної Ради Адвокатів. З 1993 року був головним редактором журналу «Палестра». Станіслав Мікке є видатним публіцистом і автором багатьох книг. Консультував сценарії фільмів Кшиштофа Кеслевського «Декалог В, Короткий фільм про вбивство», який був створений на основі його розповідей, і "Без кінця». Згодом обійняв посаду заступника Голови Ради Охорони Пам'яті боротьби і Мучеництва.

Був тісно пов'язаний з роз’ясненням і популяризацією знань про Катинські Злочини. Брав участь в ексгумаційних роботах в Катині, Мєдному та Харкові. Автор багатьох тематичних правово-історичних статей і книги «Спи, хоробрий в Катині, Харкові, Мєдному», в основу якої лягли зібрані ним дані під час проведення ексгумаційних робіт.

Нагороджений золотою медаллю «Опікун Місць Національної Пам'яті».

Трагічно загинув 10 квітня 2010 року у дорозі на ювілейні роковини в Катині.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео