Юна експериментаторка з Тернопільщини здивувала дорослих екологів

unnamed-44

Школярка з Теребовлі провела низку екологічних експериментів.

- Люби природу не як символ душі своєї, люби природу не для себе, люби для неї, - такими рядками Максима Рильського розпочала свій захист проекту  п’ятикласниця Теребовлянської ЗОШ І-ІІІ ст. №2 Марта Крисько у Тернопільському обласному центрі еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді, - повідомляє в інформаційному порталі «Твоє місто – Теребовля» Оксана Дмитрик,  заступник директора школи з навчально-виховної роботи.

Темою експериментально-дослідницької роботи дівчинки з природознавства «Юний дослідник» у номінації «Я і природа» було «Дослідження причин забруднення навколишнього середовища міста Теребовлі».

Працюючи над дослідженням під керівництвом учителя біології С.А. Кузик, школярка провела п’ять дослідів. Вона виявила і підрахувала кількість стихійних сміттєзвалищ у Молодіжному парку, зробивши фоторепортаж. Юна дослідниця провела анкетування серед учнів 4-6 класів (всього опитаних 89 учнів), щоб дізнатися, як позбуваються побутового сміття родини учнів школи. Марту зацікавило також питання: чи можна закопувати сміття? Для цього дівчинка на один місяць  закопала у ґрунт шматок газети, лимон та пластикову склянку, потім зробивши такий висновок: папір розпався на шматочки, лимон майже зігнив, а зі склянкою, зрозуміло, не відбулося ніяких змін. Школярка зробила дослід з білими хризантемами  та харчовими барвниками і виявила, що рослини вбирають шкідливі речовини, які потрапляють у грунт. А дещо раніше, у 4-ому класі, Марта досліджувала накопичення бруду на снігу у різних місцях міста, де доводиться бувати кожному теребовлянцю: біля залізничної колії, біля дороги, біля свого будинку та у Молодіжному парку.

На основі досліджень школярка  зробила свої висновки і висловила ділові пропозиції. Вона пропонує представникам міської влади ввести штрафи  для людей, які після відпочинку засмічують навколишнє середовище, залишаючи його просто неба. Дівчинка вважає,  що побутові відходи потрібно сортувати і по можливості надавати їм  «друге життя». Вона дуже б хотіла, щоб Тернопільське телебачення зняло соціальну рекламу, в якій би прозвучало звернення до мешканців не лише брати участь у прибиранні, а й не смітити. Юна дослідниця пропонує також збільшити кількість зелених насаджень, парків і лісосмуг, заборонити вирубування дерев, а кожному знайти свою «маленьку планету» - вулицю чи майданчик біля будинку і посадити там бодай одну квіточку, кущик або деревце. Щоб  у місті покращилася екологія  п’ятикласниця закликає владу заборонити проїзд вантажівок  центральною частиною Теребовлі, а власників автотранспорту - своєчасно ремонтувати машини, використовувати екологічно чистіше пальне або взагалі перейти на велосипеди.

Експериментально-дослідницька робота Марти Крисько зайняла ІІ-е місце в області. А юна дослідниця вірить, що до її пропозицій обов’язково прислухаються  і тоді  все навколо зміниться на краще!

Петро Овчарик

Фото: «Твоє місто – Теребовля»

Вибір читачів за тиждень

Відео