Патронат над дитиною - альтернатива дитячому будинку

bez-nazvanyya-1

Такою була тема засідання клубу для жінок «Знайди себе», що діє у Гусятинському центрі зайнятості. Його провела практичний психолог, психолог відділу соціальної роботи Гусятинського районного центру соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді Наталія Кришталович-Клим.

«Патронатна сім`я передбачає виховання дітей, які вилучені з сім`ї тимчасово, на строк від трьох місяців і більше (максимально 6 місяців). За кілька місяців, поки вилучені діти знаходяться в патронатній сім`ї, соціальні служби працюють з біологічними батьками для усунення складних життєвих обставин, що призвели до вилучення дітей. Якщо ці обставини подолано, діти повертаються в біологічну родину, а у протилежному випадку – батьків позбавляють батьківських прав, а дітей влаштовують до інших форм сімейного виховання. За надання своїх послуг патронатні вихователі отримують заробітну плату та кошти на утримання дітей, відповідно до їх віку та кількості», - пояснила пані Наталія.

Вона зауважила, що в Гусятинському районі патронатних сімей ще не створено, але функціонує один дитячий будинок сімейного типу та дві прийомні сім`ї, які успішно виховують дітей позбавлених батьківського піклування, дарують їм сімейне тепло та ласку. Вона закликала присутніх подумати та звертатися за детальнішою інформацією у районний центр соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді. Психолог наголосила: «Роблячи крок на зустріч дитині ми робимо кращим і добрішим наше життя».

Учасниці клубу обговорили причини та наслідки такого явища як тимчасове вилучення з сім`ї, активно дискутували про фактори виникнення згаданої ситуації та шляхи виходу з неї, проте, усі погодилися, що виховувати дітей потрібно, даруючи їм тепло та любов, лише тоді вони виростуть соціально адаптованими, морально здоровими людьми.

Вибір читачів за тиждень

Відео