Яка перспектива побудови сміттєпереробного заводу і куди везти сміття з Шумська?

7fa14046ee7856b4a083fbb72c6c4cd2

Такою була тема зустрічі міського голови з громадськістю, яку анонсували на 2 листопада.

Днями міський голова голова Володимир Плетюк повернувся із чеського міста Брно та італійського Больцано, де перебував у складі делегації, що мала на меті вивчити питання поводження з побутовими відходами та можливості побудови сміттєпереробних заводів на Тернопіллі.

Як зазначив Володимир Плетюк, ця проблема йому знайома, адже займався цим раніше, брав участь у відповідних семінарах та зустрічах і є ініціатором побудови такого заводу на території північної частини Тернопілля – це була основна із причин його участі у такій поїздці, яку, до слова, повністю оплатила фірма, яка займається будівництвом таких заводів. Крім того, потенційні інвестори готові працювати саме з муніципалітетами.

Відповідаючи на закиди опонентів та коментарі у соціальних мережах, міський голова акцентував на тому, що питання будівництва заводу рано чи пізно стане реальною потребою, бо, на жаль, кількість сміття, не зменшується, а, навпаки, зростає. Його обсяги на Шумщині  недостатні для того, щоб будувати окремий завод, він має стати спільним для Шумського, Кременецького, Лановецького та Збаразького, і, швидше за все, не буде розташований на Шумщині, адже тут братимуть до уваги чимало аспектів, зокрема, логістику. Хоча деякі учасники зустрічі висловлювали і такі думки: а чому не в Шумську, адже це – і додаткові робочі місця, і дохід у місцевий бюджет?

Володимир Плетюк розповів про те, що у Європі переробляють сміття у малих розмірах, більшість його спалюють, що нашим законодавством заборонено, тому тут сприяти обіцяють народні депутати, адже без внесення таких змін про реалізацію цього проекту не варто й вести мову. Що стосується екології, то заводи у Брно і Больцано оснащені відповідною системою фільтрації, і така діяльність не завдає шкоди довкіллю, при тому, що Больцано – курортне місто. А на спалюванні сміття зароблять, бо таким чином виробляють електричну та теплову енергію.

Якщо погодитися на такий проект, потрібно вносити пропозиції у бюджет на наступний рік, тому дуже важлива тут позиція громадськості, розуміння і підтримка. Крім того, заводи у нас будуватимуть саме європейські фірми, а їхні інвестиції складуть 80%. І це – не фантазії, а реально те, що можна у нас втілити. Є й інший варіант, від якого минулоріч міська рада відмовилася з фінансових міркувань – на Тернопіллі є фірма, яка готова вивозити від нас сміття. Але за це кожен житель має платити 10 грн у місяць. Не важко передбачити, що тяжко буде примусити зробити це кожного мешканця, тому таку ношу доведеться нести міському бюджету. Та, можливо, з такого варіанту варто буде розпочинати, бо сміття не зникає, і навіть, якщо ідею із побудовою сміттєпереробого заводу вдасться реалізувати, для цього мине щонайменше рік. Володимир Плетюк просив присутніх на зустрічі, а, особливо, депутатів, активістів, донести цю інформації до громадськості. А ще наголосив на тому, що хотів би бачити у залі більше тих шумчан, які висловлюють невдоволення тими процесами, які тривають, адже влада готова до співпраці, пропозицій і порад, у цьому і є відкритість її роботи. Бо критикувати вдома на кухні – це одне, а ось прийти, вислухати і, можливо, запропонувати конкретний варіант вирішення проблеми – зовсім інше. Бо говорити можна багато, а от взяти на себе відповідальність не всі поспішають.

На зустрічі також обговорили інші важливі питання – виконання міського бюджету за 9 місяців поточного року, проблеми та перспективи галузі житлово-комунального господарства та отримання повної інформації про використання земель, кар’єрів, роботи пилорам по кожному населеному пункті громади, адже це - один із суттєвих шляхів надходжень до бюджету.

7fa14046ee7856b4a083fbb72c6c4cd2
7fa14046ee7856b4a083fbb72c6c4cd2

Вибір читачів за тиждень

Відео