Тернопіль опинився в епіцентрі кліматичної аномалії (фото)

1-copy

Цьогорічний листопадовий сніговий апокаліпсис  у західній Україні став каталізатором системних змін клімату, які насувуваються на Європу.

На фоні глобального потепління на країни Європи, США та Канаду чекає різке похолодання з регулярними масштабними повенями, ураганами та снігопадами. З цього приводу відбудуться глобальні зміни пір року. Снігопади можуть прийти весною та восени, а повені – взимку.

На початку листопада таке дослідження американські науковці опублікували в журналі «Nature of climate change» і тим ж самим здивували весь світ. Дослідження вийшло якраз перед аномальним снігопадом на західній Україн.

Синоптики попереджали про сніг, але не в таких масштабах

Як стверджують американські вчені, а це підтверджують й українські синоптики, точно спрогнозувати масштаби того чи іншого стихійного лиха практично не можливо. Синоптики прогнозували снігопади та заметілі, але ж не такого масштабу. За короткий час випала майже півторамісячна норма снігу, а висота снігового покриву сягнула 60 см (місячна норма 47 см). Сноптиками було прогнозовано тільки тижневу норму опадів. Чому так трапилося детально розповіли американські науковці.

2-copy
2-copy

Науковці доводять, що на Україну насувається «полярний вихор» із Арктики, який постійно крутиться над Північним полюсом. За останні три десятиліття, через глобальне потепління він почав міняти траєкторію своєї круговерті. У Арктиці стало значно тепліше. Через таке потепління на материку тане лід, який випаровується в атмосферу. Тут повітря ослаблює повітряні маси вихору, тому вони починають зсуватися нижче – на південь, до Америки та Європи. Вони несуть із собою арктичний холод. Найважливішим тут є те, що цей «полярний вихор» дуже нестабільний і може спричинити різкі похолодання у відносно теплі пори року.

3-copy
3-copy

Україна відчула зміну клімату ще у 2013 року

Першою ластівкою таких системних змін клімату для України став 2013 рік. 23 березня того ж року в Києві випало близько 50 міліметрів опадів. Тоді на декілька днів був паралізований весь транспорт, працювало тільки метро. У столиці України вперше за часів незалежності через негоду було оголошено надзвичайну ситуацію.

4-copy
4-copy

На даний час ще масштабніші снігові катаклізми переживає і Тернопіль.

На початку червня цього ж року  Європа пережила величезну повінь.

Смертельна червнева повінь у Європі

Високий рівень опадів не лише знищив дороги, будівлі та сільськогосподарські угіддя країн ЄС, але й забрав життя людей. Так, у Німеччині в інцидентах, пов‘язаних з повінню, загинуло щонайменше 10 людей. У Румунії загинуло щонайменше 2 людини, а ще 200 евакуювали з їхніх домівок. У Франції,  рівень води у Сені піднявся до найвищих показників за останні 30 років. У містечку на південь від Парижа чоловік намагався перетнути підтоплене поле на коні – 74-річний вершник не вижив, тоді як кінь обійшовся незначними травмами. Він – друга жертва повені, першою була 86-річна жінка, тіло якої знайшли у її затопленій домівці. Вчені фіксували, що такої повені Європа не знала ще з часів Середньовіччя.

5-copy
5-copy

В березні 2013 року у Києві та в червні 2016 року у Європі синоптики також прогнозували відповідні снігові та дощові буревії, але не таких масштабів, які б змогли спричинити катастрофу.

Новий снігопад очікують через 1,5 місяці

Ситуація буде погіршуватися. Кліматичні катастрофи можуть перетворитися на звичайне явище як для всієї Європи так і для України.

Наприклад: новий «снігопадний шторм» прогнозується уже через місяць. «Нові холодні пласти прийдуть у Європу за 30-40 днів. Україна в ситуації не першого холодного удару, але слід очікувати доволі низьких температур та грандіозного снігопаду. Тут північна сторона відкрита, немає гірського хребта, що протистояв би цьому вихору», – говорить синоптик з Італії, Емілійо Ло Савіо.

Таким чином, Тернопіль має 1,5 місяці, щоб підготуватися до нового снігового шторму. Про це вже обережно попереджують синоптики, пише ternopil.te.ua.

За матеріалами світової преси

Вибір читачів за тиждень

Відео