Орест Сарматський

Агро-новини 21 листопада

1611

Новини аграрного сектору

Аграрії виростили перці-гіганти на Херсонщині

Під кінець збору врожаю на Херсонщині виросли овочі-гіганти, повідомляють «Херсонцы».

На полях одного з селянських господарств в Олешківському районі поспіли солодкі перці рідкісної величини. Якщо звичайні перці важать близько сотні грам, то «гіганти» втричі більші, і настільки ж перевершують за розмірами.

211101
211101

Перша партія велетенських перців вже надійшла в магазини Херсона. Їх продавці зізнаються, що таких величезних овочів в житті не бачили. Однак покупці беруть їх з обережністю — побоюються, що вони виросли такими під впливом хімічних стимуляторів.

Селяни брали елітне насіння і застосовували агротехнології.

Roshen закупить у фермерів 500 т пшениці

Підрозділ компанії Roshen — ТОВ «Бісквітний комплекс» Рошен» — оголосив на майданчику Zakupki.Prom.ua тендер на 500 т пшениці 2-го класу.

Очікувана вартість — понад 2 млн грн з ПДВ.

Із закупленого зерна борошномельні підприємства-партнери виготовлять борошно вищого і першого сорту, яке буде поставлятися на фабрики «Рошен» у Києві та Вінниці.

«Завдяки торгам в системі RIALTO, будь-який фермер зможе запропонувати нам свій товар напряму без посередників, на правах чесної і прозорої конкуренції. Я вважаю, що такий підхід ефективний для обох сторін», — наголошує директор ТОВ «Бісквітний комплекс «Рошен» Костянтин Півень.

211102
211102

За його словами, будь-хто зможе взяти участь у торгах і розширити свої економічні зв'язки та ринок збуту.

«Ми ж, в свою чергу, можемо знайти оптімальну ціннову пропозицію. Плюс нам імпонують принципи ProZorro, які лягли в основу RIALTO — єдині правила гри для всіх, прозорість і чесна конкуренція. Проведення тендерів, таким чином, в перспективі повинно сприяти зростанню здорової конкуренції, а значить, і розвитку економіки», — додає Костянтин Півень.

На Запоріжжі розкрадають зрошувальні системи

У Запорізькій області незаконно демонтують та розкрадають зрошувальні системи й об’єкти незавершеного будівництва, повідомляє Аgrotimes.

Біля с. Калинівка Веселівського району було незаконно демонтовано 1,7 тис. м сталевого трубопроводу діаметром 900 мм, втрата площі поливу може скласти 908 га.

У Якимівському районі викрадено 200 м стальних труб діаметром 1000 мм внутрішньогосподарського зрошувального трубопроводу від насосної станції Каховської зрошувальної системи. Орієнтовна втрата площі поливу становить майже 1,5 тис. га.

Нині в області у комунальній власності знаходиться 35% зрошувальних систем (84 тис. га). Ще 34% (83 тис. га) – на балансі фермерських господарств. У державній власності перебуває 17 тис. га (7%). Без господаря залишаються 23% (56 тис. га) зрошувальних систем.

211103
211103

Подібні випадки відбуваються в усіх районах області, де є зрошення.

Наразі в області за розпорядженням очільника Запорізької ОДА повинні провести інвентаризацію основних меліоративних фондів, щоб з’ясувати технічний стан і можливості використання для ведення ефективного та екологічно безпечного сільськогосподарського виробництва.

Національній поліції рекомендовано невідкладно реагувати на кожен випадок розкрадання меліоративних систем і мереж водопостачання.

Вибір читачів за тиждень

Відео