В усі часи краса, молодість і здоров’я цінувалися понад усе (фото)

15134107_922580474510760_1537738975_o-696x464

Ними захоплювалися та готові були заплатити будь-яку ціну найсильніші світу цього. Марта Павлюк, сертифікований інструктор з фейсбілдингу,  засновник проекту Facebuilding Lessons відкриє секрети, як можна продовжити свою молодість за допомогою вправ для м’язів обличчя – фейсбілдингу, повідомляє ПРО. те.

– Марто, розкажи нашим читачам, що про це загадкове слово фейсбілдинг?

– Слово facebuilding складається з англійських слів «face» (обличчя) та «build» (будувати), які, фактично, повністю передають основну суть методики, що дозволяє буквально будувати своє обличчя крок за кроком. Що мається на увазі? – Фейсбілдинг – це спеціальний комплекс вправ для лицевих м’язів, який не лише приводить обличчя в тонус (повертає м’язовим волокнам пружність, втрачену з віком форму), а й може коригувати пропорції лиця, робити риси обличчя більш виразними, ліквідувати чи нівелювати ступінь прояву окремих дефектів обличчя, вікових і мімічних змін (зморшок).

– З яких саме етапів складається заняття?

– Заняття розпочинаються зі спеціальної розминки, яка розігріває м’язи лиця, активізує кровообіг. Після цього виконуються самі вправи. Насамкінець – легкий розслаблюючий самомасаж обличчя та коротка медитація, яка допомагає розслабити м’язи лиця після тренування.

– А з якого віку треба починати займатися вправами для м’язів обличчя?

– Фейсбілдинг не має вікових чи статевих обмежень: жінки і чоловіки будь-якого віку можуть виконувати лицеві вправи та досягати прекрасних результатів. Звісно, якщо ви почнете заняття у молодому віці, коли вікові зміни ще не почали проявлятися, а мімічних зморшок мінімум – зробите велику інвестицію у свою красу, приведете лицеві м’язи в тонус, навчитеся відслідковувати і контролювати шкідливі мімічні звички, які є в кожного і які, зазвичай, ми просто не зауважуємо (в той час, як вони повільно, але впевнено вкривають наше обличчя зморшками).

Ось, наприклад, звичка закусувати нижню губу, підтискати підборіддя – вона є у більшості людей, робимо ми так, коли хвилюємось, коли сконцентровані… Якщо у вас є така звичка – з віком губи почнуть зменшуватись (адже відбуватиметься спазм кругового м’язу рота, який є сфінктером і скорочується в центр), також з’явиться залом у вигляді півмісяця на підборідді, почнуть проявлятися заломи-маріонетки (від кутиків рота до низу). Коли ж ви працюєте над м’язами обличчя – починаєте розпізнавати, помічати і контролювати шкідливу міміку, чим робите велику послугу своєму личку.

– Які саме результати дає лицева гімнастика?

– Найперше, що помічають ті, хто почав виконувати цю гімнастику – покращується текстура шкіри, вирівнюється її колір (разом із кров’ю, яка активніше прибуває до тканин під час виконання вправ, рухаються кисень і поживні речовини, обмінні процеси пришвидшуються). Личко оновлюється зсередини, шкіра стає більш пружною, пори звужуються, колір покращується. Самі ж м’язи обличчя набувають втраченої форми, повертаються на своє місце, з якого вони просто сповзають з віком під дією сили гравітації (йдеться про гравітаційний птоз). Це є причиною появи різних провисань, як-от «брилів», нависань верхньої повіки, провисання нижніх повік (утворення «провалів» під очима), провисання під’язичної зони (одна з причин появи другого підборіддя).

Ці провисання є типовими віковими змінами, які стають підвладними тим, хто знайомий з лицевою гімнастикою. Також, фейсбілдинг вчить долати мімічні проблеми – горизонтальні та вертикальні зморшки на лобі, «гусячі лапки» навколо очей, «кисетні» зморшки навколо губ, заломи-маріонетки від кутиків губ до низу та інші.

– Чи може фейсбілдинг бути альтернативою омолоджуючим ін’єкціям ?

–  Безперечно. Кожна людина має можливість сама обирати те, що їй підходить, тому я б не хотіла розвішувати ярлики «добре» і «погано», протиставляти фейсбілдинг ін’єкціям. Проте, люди мають знати про альтернативу.

– Напевно, найбільше, що цікавить наших читачів: через скільки занять клієнт уже бачить результат?

– Після першого ж заняття ви відчуєте роботу м’язів, активізацію кровообігу і приємний ліфтинг-ефект. Згодом побачите, як змінюється шкіра, помітите здорове сяяння. Про перші помітні результати коректно говорити хоча б після місяця-півтора регулярних (і правильних!) тренувань.

– Наскільки важливі позитивні думки, зосередженість під час заняття? Наприклад, тренери з фітнесу радять думати про групу м’язів з якими працюєш в даний момент, і чим чіткіша така візуалізація, тим кращий результат тренування.

– З фейсбілдингом та ж історія. Дуже важливою є ваша концентрація і розуміння, які саме м’язи працюють під час виконання тої чи іншої вправи, який діапазон скорочення цих м’язів і тому подібне. Адже, по-перше, м’язи на обличчі дуже маленькі, у порівнянні з м’язами тіла, тому й відчуття під час їх тренування не такі яскраві, їх потрібно «ловити» і підсилювати концентрацією. Сусідні м’язи часто хочуть «допомагати» цільовому м’язу під час його пропрацьовування, причина у фізіології їх кріплення. Такі речі потрібно відслідковувати і контролювати, інакше вам не вдасться взяти максимум від тренування потрібного м’яза.

– Чи змінюється життя, емоційний стан чоловіка чи жінки, які з віком звикають до свого старіючого обличчя, і потім через кілька місяців вправ бачить оновлену зовнішність, молодше обличчя?

– Як на мене, це запитання риторичне. Адже всі ми хочемо добре виглядати, мати доглянуту зовнішність. А розуміння того, що ти можеш власноруч, без якихось особливих процедур, дорогих засобів, додаткового інвентаря, а просто використовуючи свої знання і вміння, повернути втрачений чіткий контур, «відкрити» погляд з-під навислих повік, зробити чуттєвішими губи, отримати ідеально гладкий лоб… Це справді круто – будувати своє обличчя власноруч з фейсбілдингом і бачити результати, які стають яскравішими з кожним днем тренувань!

– Які вправи порекомендуєте нашим читачам?

– Насправді, описувати вправи досить ризиковано, адже важко передати всі важливі нюанси техніки. А неправильне виконання лицевої гімнастики може нашкодити обличчю, тому я б не радила займатись самотужки, без консультації спеціаліста. Проте, щоби не залишати ваше запитання без відповіді, пораджу дуже просту праву для зміцнення під’язичної зони, вона допоможе зменшити «друге підборіддя». Вихідне положення – підборіддя злегка підняте. Привідкриваємо рот, максимально витягаємо язик вперед і вгору, наче намагаючись дотягтися ним до кінчика носа. Рот при цьому не напружуємо, кутики рота розслаблені, також перевіряємо, чи розслаблена потилиця. Затримуємось у такому положенні на пів секунди і повертаємо язик «на місце».

Повторюємо 30 разів. Під час виконання вправи ви відчуватимете напруження в районі кореня язика, підтягуватиметься центр шиї. Вправа одна з найпростіших, але дуже ефективна! Спробуйте.

Вибір читачів за тиждень

Відео