23 листопада в історії Тернопільщини

ebb3c0b9ffeb644a30e0fc7600cfd343

Цього дня народилися:

Братасюк Марія (1956 , с. Кордишів Шумського району) -  педагог, доктор філософських наук, професор Київського національного університету внутрішніх справ, поетеса.

bratasuk
bratasuk

Лайко Олена (1969, м. Тернопіль) - директор КУ «Муніципальний Галицький камерний оркестр».

Швайка Михайло (1931, с. Августівка, Козівський район) — народний депутат Верховної Ради України I скликання, член Асоціації депутатів Верховної Ради України, доктор економічних наук, професор, академік Академії економічних наук України.

shvajka
shvajka

Юзьків Людмила (1975, м. Борщів) - голова Борщівської райдержадміністрації.

11407028_1432841493705819_2842271370813940958_n
11407028_1432841493705819_2842271370813940958_n

Цей день в історії Тернопілля:

1915 року – ліквідовано воєнне генерал-губернаторство Галичини, до складу якого входила територія Тернопільщини. В результаті наступу російських військ на початку літа 1916 територія Тернопільської губернії відновилась у межах попередніх повітів.

Від 23 листопада до 31 грудня 1918 р. у Тернополі перебував уряд ЗУНР на чолі з Костем Левицьким (від середини грудня виконував обов'язки голови уряду Сидір Голубович).

1935 року - в м.Тернопіль помер довголітній тернопільський парох і громадсько-просвітній діяч о.Володимир Громницький. У 1895 року очолив Тернопільську парафію УГКЦ. Довголітній парох церкви Різдва Христового Тернополя. Як голова філії товариства «Рідна школа» сприяв діяльності освітніх установ: дівочої ґімназії, учнівської бурси, філії товариства «Просвіта», Руського та Педагогічного товариств, «Української бурси», «Міщанського братства», заснував перше на Поділлі «Повітове товариство кредитове». У 1914 році був заарештований російськими окупантами та відправлений на заслання в Росію. 18 листопада 1918 року у Середній церкві приймав присягу на вірність Українській державі (ЗУНР) співробітників окружної військової команди Тернополя та командирів підпорядкованих їй частин. Похований на Микулинецькому цвинтарі Тернополя в родинному гробівці.

1973 року – у Львові померла українська художниця, громадська діячка, уродженка с.Залізці Зборівського району Ярослава Музка. Працювала у різних видах і жанрах образотворчого та декоративно-ужиткового мистецтва: малярство (іконографія, портрет, пейзаж, натюрморт), мозаїка, живопис на склі, станкова й ілюстративна графіка (лінорити, офорти), екслібриси, емаль, батик, тиснення на шкірі, інкрустація, килимарство, аплікації - понад 2000 робіт. Свої твори, архів, бібліотеку, колекцію заповіла Львівській галереї мистецтв.

1983 року – замість митрополита  Микола Юрика Львівсько-Тернопільську єпархію Українського екзархату Російської православної церкви очолив  владика Никодим Руснак.

1988 року - у м.Замостя (Польща) помер вчений-правознавець, доктор права, професор Львівського, Краківського, Люблінського та Вроцлавського університетів, уродженець Тернополя Вацлав Осуховський.

1995 - Тернопільсько-Бучацьку єпархією УПЦ Київського Патріархату знову, після 1993 року, очолив уродженець с.Лосятин Кременецького району владика Яків Панчук.

2012 року – у зв’язку з обранням  народним депутатом України повноваження голови Тернопільської обласної ради склав Олексій Кайда.

Сьогодні – Міжнародний день боротьби з безкарністю за злочини проти журналістів (The International Day to End Impunity).

Його проголосила ґлобальна асоціація за свободу слова IFEX на знак вшанування пам'яті жертв найсмертоноснішої в історії розправи над репортерами, скоєної у листопаді 2009 року на Філіппінах.

Осмислення цієї драматичної події та її наслідків для світових ЗМІ посідає чільне місце на національних і міжнародних медіа-сайтах.

Комітет захисту журналістів (CPJ) нагадує: «30 місцевих журналістів і 2 працівників медіа стали жертвами серед, принаймні, 57 осіб, убитих під час поїздки філіппінською провінцією Мінданао. Репортери супроводжували автоколону родини та прибічників місцевого політика, який готувався кинути виклик на виборах у губернатори представникові клану Ампатуанів. Вважалося, що присутність журналістів якоюсь  мірою  забезпечить охорону автоколони. На жаль, цього не сталося».

Масове убивство, як свідчать факти, було скоєно на замовлення потужного мафіозного клану  Ампатуанів, який залякуваннями та підкупами постійно «вигравав вибори і перетворив цей віддалений південний регіон країни на свою вотчину.

Згідно з дослідженням КЗЖ, значною мірою саме через цю масову різанину, яку нарекли їхнім іменем (Ampatuan Massacre), Філіппіни посіли друге місце у світі як найсмертоносніша країна для репортерів. Вони поступилися «пальмою першості» лише Іраку.

bezkarnist
bezkarnist

А ще - День Святого Георгія Побідоносця в Грузії.

Це свято є офіційним неробочим днем в Грузії, адже воно присвячується пам'яті Георгія Побідоносця - одного з найшанованіших святих в країні, а також її небесного покровителя.

tbilisi-georgius
tbilisi-georgius

Іменини сьогодні святкують Орести, Костянтини, Георгії, Родіони, Прокопи.

Вибір читачів за тиждень

Відео