Потужна арт-терапія у Тернополі (фото)

y-249rm-ztm

Її називають “феєю піску” — адже вміє ним творити, писати, малювати...  Сама мисткиня каже: “Я ним розмовляю”.

Зрештою, майстриню анімаційних мистецтв, керівника Першої професійної студії пісочної анімації, педагога та дизайнера Оксану Мергут сміливо можна назвати творчим “поліглотом”:  адже в її руках оживає і “говорить” не лише пісок, а й вода і навіть світло…  Піскові, водні, світлові шоу, малювання “золотим” і “срібним” пилом і навіть шоколадом – їй підвладне усе! Кілька помахів рук – і ви опиняєтеся у чарівній казці, яка твориться піском, зачаровуєтеся барвистою магією води, спостерігаєте,  як світло перетворюється в живу матерію, оживляючи картини…  Так, це, звичайно ж, треба бачити… І тернополяни таку можливість мають, повідомляє Тернопільська нова.

— Якщо в середньому у нас до трьохсот виступів на рік, то на Тернопіль припадає, як мінімум, сотня з них, — розповідає пані Оксана. — Так що я, мешканка Хмельницького, можу вже вважати себе на третину тернополянкою…  Здебільшого пісочні, водні та світлові шоу замовляють на весілля, дні народження, презентації, корпоративи, концерти…  А відтепер у нас із Тернополем з’явилася ще одна “точка дотику”: саме тут на початку жовтня стартувала Перша професійна студія пісочної анімації для дітей Центру анімаційних мистецтв.  Навчання здійснюється за  авторською програмою, схваленою Інститутом обдарованої дитини НАПНУ, навчаємо маленьких тернополян пісочній графіці, а також мистецтва ебру (малювання на воді), малювання світлом у темряві, шоколадної та «золотої» графіки, зефіропластики тощо.   Хоча навчання тільки-тільки розпочалося (запис у студію – за тел. 067 87 44 263), уже є чимало охочих навчитися творити у таких доволі екзотичних жанрах… Студійці-хмельничани, до слова,  є уже  переможцями  Всеукраїнських та Міжнародних мистецьких конкурсів.

«Як пісок крізь пальці…»

— Пісочна анімація, — каже пані Оксана,  – вже не зовсім “екзотика”, проте все одно для більшості ще “в новинку”.   У пісочній анімації художник не просто малює ефектні картинки – він створює цілий сюжет, в якому кожне нове зображення “виростає” з попереднього. Я займаюсь пісочною анімацією уже майже шість років. Чому саме ця техніка? Вона дуже цікава та схожа на наше життя. Так як у нашому житті все змінюється, так і пісок з кожним рухом набуває нових форм. Ми бачимо ситуацію, з якої можемо створити історію, і, найголовніше, ми можемо її створити власними руками. Одну історію можу “намалювати” за кілька годин, а над іншою працюю днями… В інтернеті пишуть, що пісочній анімації можна навчитися за два тижні, проте насправді пісочна анімація не така легка, як це може видатися на перший погляд. Пісок перш за все треба відчути. Бувало, до нас приходили маститі художники, які не один шедевр на полотні створили, а от за пісочним столом розгублювалися і зізнавалися: “Ні, це не моє… Картина тікає, мов пісок крізь пальці…” І звісно ж, труднощі суто технічного характеру: найменший неправильний рух – і уся робота зіпсована. Крім того, для виконання пісочної анімації потрібна досить висока швидкість рухів художника – адже робота повинна бути динамічною. Але це про піскову анімацію у виконанні  дорослих, бо з дітьми усе зовсім по-іншому.

Бачили б ви, як діти захоплюються малюванням на піску і як їх буває неможливо відірвати від цього заняття! Чому?.. А відповідь дуже проста: це цікаво і захоплююче! Перед дитиною відкривається можливість будувати й творити свій власний світ так, як вона хоче. Пісок врівноважує емоції, позбавляє агресії, тривожності, різного роду внутрішніх конфліктів.  Малювання на піску лікує душу й розвиває фантазію. Це ще й потужна арт-терапія… Мистецтву на піску, як і любові, будь-який вік підвладний: наймолодшій нашій учениці було три рочки, а найдосвідченішій – сьомий десяток… Малюємо різними видами піску, в  тому числі  і  кольоровим. Новинкою  у Центрі є «снігова» анімація .

«Фарбами по воді писано…»

Оксана Мергут (зліва) з донькою Оленою.

— Увесь час мене захоплювали нові техніки у мистецтві, — зізнається пані Оксана. — Про те, що можна фарбами “приручити воду”, дізналася з інтернету.  Спершу спостерігала, як малюють на воді, з відеоуроків, згодом освоювала тонкощі цієї техніки від людини, яка займається цим професійно, – в Україні вона лише одна така, яка навчає професійному турецькому ремеслу ебру.  Це – Наталія  Драгунова.  Вона  передала  мені знання, хоч   цьому  слід вчитися та вдосконалюватися постійно. А тепер маю можливість  навчати ебру  інших. Щоб творити на воді, необхідно зрозуміти всі тонкощі,  знати певні  секрети та саму технологію підготовки  і  води,  і  фарб до роботи. Тут потрібна неабияка витримка і досвід…  Дуже важливо правильно все зробити.

Малювання на воді має і свої “погодні” примхи — його не можна робити влітку і взимку — воді буде або занадто “спекотно”, або “холодно” і тоді вона втрачає потрібну густоту. Так-так,  вода повинна бути певної густоти, а для цього додають спеціальний порошок, виготовлений на основі водоростей гевена. А фарби для малювання ми готуємо самі з натуральних пігментів (у них навіть присутній такий незвичний елемент, як… тваринна жовч!). Замість пензля — шила, гребені тощо.

Як народжується картина? Фарби випускаються на воду маленькими порціями-крапельками і   шилом  з них виводяться узори. Коли малюнок готовий, на нього зверху кладеться аркуш  паперу або шматок тканини, на яких він і перебивається.

Вода дуже відчуває енергетику людини. Буває так, що на майстер-класі присутні кілька людей, один і той же набір для малювання, починають працювати, у когось малюнок іде, «як по маслу», а в когось фарба  просто не розкривається,  вода   стискує  її.  Все залежить від настрою, з яким берешся за роботу… Крім того,  слід розуміти різницю між малюванням на воді  та традиційним ебру. Про це можна дізнатися, відвідавши наші  майстер-класи.

“Писане вилами по воді” означає “марне”, але до техніки малювання по воді народне прислів’я зовсім не підходить… Навчитися малювати на водному просторі – означає зрозуміти мову  води. Це дуже просто і складно водночас. Вода стане вашим вірним другом, вашим дзеркалом, барометром душі. Кожен малюнок – це фотографія моменту, в якому є ви, всесвіт і вода…

Хай буде світло!

Ще одне незвичне захоплення пані Оксани – малювання світлом, або ж світлова анімація. Художників цього жанру у всій Україні одиниці.

Світлова анімація надзвичайно популярна в Японії та Китаї, у нас же поки що мало хто бачив чи навіть чув про те, що можна писати картини світловими пензлями на спеціальному екрані. Кожен малюнок світлом яскравий, неповторний і… “живе” лише п’ять хвилин, поступово гаснучи… Зберегти таку красу можна тільки знявши її на відео або сфотографувавши без спалаху.

— В Україні немає   обладнання для світлової анімації, все – і екрани, і лазери — купуємо за кордоном, — каже Оксана Мергут…  Щоб малювати світлом, потрібні спеціальні полотна, які фіксують струмінь світла, а вони ой, які недешеві – близько 15 тисяч гривень одне…  Відповідно, саме сеанс світлового шоу в нашому прейскуранті є одним із найдорожчих – 4,5 тисячі гривень за “живий” світловий анімаційний кліп для, скажімо, молодят.

У процесі  творення  світлової  анімації очі слід захищати окулярами, а малювати потрібно в цілковитій темряві… І тоді світло в руках художника перетворюється на прекрасні картини, що змінюють одна одну…  І у світлографіці  з’явилась у нас  новинка: ми створюємо шоу  на  декількох світлових екранах одночасно.  То справді магічне дійство!

Центр анімаційних мистецтв потужно й швидко розвивається, в наших рядах  з’являються  нові художники, яких ми й  самі навчаємо.

Дуже тішуся, що мої ідеї підхопила  донька, яка вчиться на дизайнера і уже опанувала усі мої творчі «стихії»…  Чоловік відповідає за «технічний» бік справи — виготовляє обладнання  для  виступів та занять, готує інструментарій, технічно забезпечує  виступи, адже буває, що за день виступаємо і на двох- трьох заходах.  Працюємо  як  по Україні, так і за кордоном.

А ще часто проводимо благодійні акції — виступаючи на концертах зі своїми програмами анімацією та майстер-класами, збираємо кошти на потреби АТО  та онкохворим дітям. Я завжди кажу: якщо Бог дав талант, то чому б не допомогти іншим?..

У  дитячі студії  набір  триває  безперервно, незалежно від  пори року та  навчального процесу в школах. Тому  радо усіх запрошуємо долучитися до інноваційного мистецтва! Про нашу  діяльність більше можна дізнатися  в  соцмережах на моїх особистих сторінках та  спільнотах  Центру анімаційних мистецтв  і Першої професійної студії пісочної анімації.

Вибір читачів за тиждень

Відео