У Тернополі готують плацдарм для будівництва онкоцентру

viber-image2

Протокол про наміри щодо створення діагностичного онкоцентру підписала Тернопільська обласна рада, обласний онкодиспансер  та NU-MED Центр діагностики й онкологічної терапії у Замосці (Польща). Наступним етапом стане розроблення проекту медичного закладу та його представлення  депутатам обласної ради. 

Як уже розповідала «Номер один», на території Тернопільського обласного онкодиспансеру поляки планують збудували  діагностичний онкоцентр, аналогів якому немає в Україні. Подібний заклад успішно функціонує у місті Замосця. Це, як свідчить статистика, дозволило б виявляти захворювання на ранніх стадіях, що значно збільшує шанси на успішний результат лікування.

– Створення в області сучасного діагностичного центру в галузі онкології буде значним кроком у розвитку медицини області, – наголосив голова Тернопільської облради Віктор Овчарук. – Аналогічний центр діагностики й онкологічної терапії у Замосці, і тернопільська делегація  мала можливість ознайомитися з його роботою. Такий заклад повинен запрацювати і на теренах Тернопільщини, і це буде значним кроком вперед у застосуванні нових методів діагностики і лікування онкологічних захворювань.

Створення центру діагностики й онкологічної терапії вимагатиме належно підготовлених фахівців, зазначив очільник обласної ради. «У цьому напрямку вже  зроблено перші кроки, – додав Віктор Овчарук. –  У травні цього року підписано угоду про співпрацю польської медичної компанії «NU-MED GROUP S.A» з Тернопільським державним медичним університетом. Згідно з укладеною угодою, науковий персонал кафедри онкологiї, променевої дiагностики i терапiї та радiацiйної медицини університету зможе стажуватися і підвищувати свою кваліфікацію у клініках променевої терапії «NU-MED GROUP S.A». З часом студенти медичного університету також матимуть можливість проходити виробничу практику на базі онкологічного шпиталю імені Папи Іоанна Павла ІІ в м. Замосці».

Будівництво аналогічного центру в Польщі коштувало інвесторам близько 40 млн. євро. Наразі польські колеги розпочали перемовини зі Світовим банком на предмет надання кредиту. В залежності від суми, яку отримають інвестори, буде розроблено проект клініки. Потім його планують представити депутатам обласної ради, адже саме за ними останнє слово. Центр планують збудувати на території онколікарні, тож  рішення про виділення земельної ділянки прийматиме рада.

Польська клініка використовує доволі простий, але дієвий метод діагностики. Під час досліджень в організм людини вводять радіоактивну речовину. Протягом години пацієнт перебуває у лежачому положенні, поки рідина рівномірно розповсюджується по тілу. Потім людину поміщають в апарат на зразок комп’ютерного томографа і повністю сканують. Ця речовина має властивість заповнювати пухлини та метастази. Це в майбутньому дозволяє вибрати правильний метод лікування.

Вибір читачів за тиждень

Відео