Усі учасники гурту – друзі дитинства (фото)

paper-planet07

Молодий тернопільський гурт Paper Planet це дворазові фіналісти музичного конкурсу “Koza Music Battle“, в якому беруть участь групи зі всієї України. У розмові з менеджером гурту Олегом Дідуником та гітаристом Еммануїлом Куратом з’ясувала, що ці хлопці – великі трудівники в світі музики, які скурпульозно працюють над розвитком, “полірують” свої вміння, самокритичні й амбітні. Про інші деталі образу Paper Planet читайте в нашому інтерв’ю, повідомляє Погляд.

Paper Planet з англійської перекладається як «Паперова Планета». Папір вашої «планети» – це чистий аркуш чи там все-таки є текст?

Еммануїл: “Цю назву вигадав наш колишній басист Ігор Порплиця. Вона мала б передавати зміст і форму групи. Символічний папір складається з різних частин: частково новий, частково користований, відображає нас, наші спогади, теперішні відчуття. Подекуди він нерівний, але легко сприймається і легко тримається на “вітрі змін”.

Хто пише тексти?

Олег: “Раніше писав лише вокаліст Володимир Томків, його тексти засновані на особистих переживаннях. Скажімо, сингл “America” – про дитинство учасників гурту, коли вони мріяли виїхати в Америку. Тексти з’являлися так: хлопці збиралися на репетиціях, Ем з Васьою грали по кілька акордів, а вокаліст трансформував це в текст. Втім він дещо легковажив, бо не записував слів на папір, покладаючись лише на пам’ять, згодом часто плутався. Я запропонував записувати тексти. Якось спробували писати разом: включили музику, сіли, так, щоб не підглядати у текст один одного, і почали складати пісню. Я створив перший куплет і приспів, Вова – другий куплет. Коли ми склали тексти докупи, виявилося, що вони про одне і теж. Ця пісня має глибокий сенс, дещо у ній з Біблії, з художньої літератури, з особистих переживань”.

Пригадуєте першу репетицію Paper Planet?

Еммануїл: “Вона відбулася 2 роки тому. Усі учасники гурту – друзі дитинства, сусіди. Напередодні кожен з нас уже спробував себе у різних музичних групах. Тоді якраз із Польщі повернувся ще один наш приятель, вирішили зібратися разом і поімпровізувати з музикою. Той склад Paper Planet був зовсім іншим, ніж теперішній. У перший входили я, Володимир Томків, Ігор Порплиця”.

А який нинішній?

Олег: “Важко відповісти вичерпно, бо зараз в складі гурту і в його спрямуванні загалом тривають зміни. На вокалі – Володимир Томків, ритм-гітара – Василь Сушко, ударні – Андрій Томків, до речі, усі вони брати, та гітарист Еммануїл Курат”.

сінема
сінема

Олеже, рідко в кого з місцевих гуртів зустрінеш власного менеджера. На яких умовах Ви працюєте з Paper Planet?

Олег: “Це сталося спонтанно. Від серпня цього літа я почав займатися відеозйомкою. Запропонував Paper Planet зняти кліп, оскільки з вокалістом і ударником був знайомий раніше. Прийшов на репетицію, познайомився з рештою гурту. Вирішили зняти відео на свіжий сингл “America”, який довелося переоформити, оскільки для зйомок він був дещо “плоским”. Вважаю, що музика повинна творитися з метою передачі якогось меседжу, а не просто розповідати про виконавців. Учасникам Paper Planet сподобалися мої ідеї. Саме під час цих зйомок хлопці і запропонували стати їхнім менеджером. Погодився, оскільки мені цікаво з ними”.

На кліп потрібні гроші…

Еммануїл: “З бюджетом у нас проблем не було, оскільки бюджету не було (усміхаєтьсяред.)”.

Олег: “Виявилося, втілити в відео метафори, які я вигадав, нереально. Частину зйомок (оператор – Анна Зевако) провели на даху багатоповерхівки, частину на репетиційній базі. Кадри вийшли якісні, всім сподобалося. Змонтували навіть прикольний тизер, однак кліп все ще виглядає неповноцінно, щоб його оприлюднювати. Можливо, через рік підзбираємо грошей і зробимо його таким, як запланували”.

Еммануїле, у Вас екзотичне ім’я та прізвище для нашого регіону. Звідки Ви родом?

– Я українець. Народився в Луганську, але коли мені виповнився рік, батьки переїхали в Тернопіль.

Для синглу “America” ви визначили жанри альтернативна музика та панк. Ще з якимись жанрами експериментуєте?

Еммануїл: “Мабуть, з усіма, окрім шансону, звісно (усміхаєтьсяред.). Стиль Paper Planet більше тяжіє до інді-панку, ніж, скажімо, до року. Але на теперішньому етапі лише “видобуваємо” своє звучання”.

Олег: “Насправді зараз неможливо говорити про конкретні жанри, в яких працює гурт, оскільки ми змінюємо свій стиль, додаємо складніші партії, робимо звук “жирнішим”. Працюємо конкретно зі звуком, не обмежуючи його окремими жанрами”.

На яку аудиторію орієнтуєтеся?

Олег: “Намагаємося знайти свою аудиторію не через телебачення чи інші ЗМІ, а завдяки виступам на концертах. Воліємо “чіпляти” слухачів музикою, а не епатажною поведінкою. Однак, ми не такі вже й прагматики, як здається. Приміром, маємо ідеї зняти кумедний кліп – кавер на пісню Степана Гіги, щось на кшталт епатажного кліпу “Польська Залізниця Лова-Лова” Павла Зіброва на коліях “Укрзалізниці”. Я б віддав всі свої гроші на це! (усміхаєтьсяред.)”.

Чим займаєтеся за межами творчого процесу?

Еммануїл: “Мені 19 років, нещодавно закінчив ліцей. Хотів вивчати журналістику, але не склалося. Весь час і зусилля витрачаю на музику. Якщо все буде, як запланував, незабаром переїду в Вінницю, працюватиму в музичній студії”.

Олег: “Я – студент третього курсу Тернопільського національного технічного університету ім. І. Пулюя, вивчаю комп’ютерні технології. Басист Вася працює фітнес-тренером. Барабанщик Андрій – фельдшер у відділенні невідкладної медичної допомоги. Вокаліст займається продажем шкур великої рогатої худоби. Найкрутіша робота в нового басиста Міші, який випікає смачні пончики, великі, як у “Сімпсонах” (усміхаєтьсяред.)”.

Музика – теж товар, а слухач – споживач. Увесь світ тепер говорить, що вона втратила цінність із епохою соціальних мереж, де можна безкоштовно і скільки завгодно «споживати» чиюсь інтелектуальну власність. Коли ж музиканти самі викладають свої пісні у ВКонтакте, це якось дивно. Як тоді змінити мислення споживачів? Чому б, скажімо, принципово не зупинитися на спеціальній платформі для прослуховування музики SoundCloud?

Еммануїл: “Ми за платформу SoundCloud!”.

Олег: “У репертуарі Paper Planet  є трохи більше десяти готових пісень, з них у вільному доступі – дві, одна нова ще не оприлюднена, тримаємо її до виходу міні-альбому, ще три плануємо записати найближчим часом. Усі ці пісні можна почути на концертах за участю Paper Planet”.

Підозрюю, альбом буде незвичним…

Олег: “Так, він складатиметься з 5 пісень, які концептуально будуть пов’язані між собою. Маємо ідею зняти один кліп чи короткометражний фільм на всі ці пісні. Ми не першопроходці в такій практиці, так уже робили багато гуртів, наприклад, Pink Floyd зняли на цілий альбом арт-хаузний фільм”.

Як щодо виступу на фестивалі “Файне Місто” – місцевим гуртам вмикають “зелене світло”?

Олег: “Організатори «Файного Міста» не проти маловідомих гуртів, якщо вони якісні. Тільки такі колективи зазвичай виступають на сцені без хедлайнерів. Було б добре підняти рівень Paper Planet, щоб мати право виступати на цьому фестивалі, адже це хороший старт. Поки що сумніваюся, чи ми готові дати шоу, якого очікують “файномістяни”.

Вибір читачів за тиждень

Відео