Старовинні церкви Тернопілля (фото)

01b19817f4a3

З дерев’яними храмами Тернопіллю не дуже повезло. Хоча їх тут і вистачає, та майже всі вони спаскуджені уродливими костюмами з блях. Справжніх дерев’яних подільських церков в області залишилося лише декілька: дві в Чорткові та по одній в Скориках, Козині, Сапогові і… здається все. Ось з одним з шедеврів подільського народного дерев’яного зодчества ми сьогодні і познайомимося. Але спочатку трохи про село.

Сапогів лежить над річкою Циганкою в декількох кілометрах від автодороги, що веде з Борщова до Кривче, а далі через Мельницю – до Хотина. Село лежить в низині: щоб попасти в нього і побачити красуню-церкву, доведеться невеличким серпантином спуститися від шосе. Дорога ґрунтова, вимощена крупним щебенем, але їхати можна (якщо обережно), повідомляє ternopillya.livejournal.com.

Перша згадка поселення відноситься до 1564 року. Невдовзі після звільнення Поділля від турків, у 1704 році село захопив загін опришків під проводом Пискливого. Як і сусіднє Кривче, Сапогів з початку ХVIII і до середині ХІХ століття належав шляхтичам Голеєвським. В 1820-х роках власних Тадеуш Голеєвський збудував в Сапогові класицистичний палац, якій, нажаль, не дожив до наших днів. У радянські часи його перебудували на млин, якій і сьогодні можна побачити на сусідньому від церкви пагорбі. Вирубали і прекрасний англійський парк, через який від парадної брами до палацу вела двокілометрова алея. Після Голеєвських аж до 1939 року маєток в Сапогові належав відомій на Тернопіллі родині Козебродських.

Дерев’яну Миколаївську церкву звели у 1777 році в кращих традиціях подільської школи дерев’яного храмобудування. Храм стоїть на пагорбі в центрі села. До нього ведуть бетонні сходи. Складається з майже квадратних бабинця, нави і вівтаря. Кожна з частин храму завершується восьмигранним куполом, кожний з яких має однакову висоту. Додатковий шарм церкві надає підведений під неї фундамент з грубого неотесаного каміння.

Не менш цікавою є і дзвіниця, яка вдало доповнює храмовий ансамбль.

Вибір читачів за тиждень

Відео