Оксана Бучко

Тернополяни реєструватимуть нерухомість по-новому

unnamed-8

Ризики незаконного володіння бізнесом планують знизити через нові механізми реєстрації нерухомості. Про це йдеться у постанові Кабміну № 806, повідомляє hyser.com.ua з посилання на міжнародну юридичну компанію Baker & McKenzie.

Головною новацією вважають використання відтепер державними реєстраторами даних Єдиного державного реєстру судових рішень, а також повернення до паперових витягів.

- Це дозволить зменшити ризик підроблення документів і уникнути можливих корупційних ризиків, а також створить додаткові гарантії для власників і користувачів нерухомого майна, - говорять юристи Baker & McKenzie.

Що ж зміниться згідно нового закону?

- Головна новація – повернення заявнику витягів документів про держреєстрацію прав. Витяги із Держреєстру речових прав на нерухомість в паперовій формі з підписом держреєстратора будуть представляти за бажанням заявника.

- Також реєстратори  будуть перевіряти дані з Єдиного реєстру судових рішень.

- За словами юристів, планують створити механізм, який не дозволяє вчиняти реєстраційні дії на основі судових рішень, якщо дані відсутні в реєстрі судових рішень.

- Будуть обмеження щодо локації. Документи для держреєстрації нерухомості можуть подавати тільки в межах області за місцем знаходження нерухомості. Нагадаємо, до цього часу діяв принцип екстериторіальності, тобто реєстрацію міг провести будь-який нотаріус або держреєстратор в Україні.

- Діятиме і новий механізм тимчасового зупинення реєстрації прав на нерухомість. Це можуть провести або на основі рішення суду, або згідно заяви власника. Обновлення реєстраційних дій можливе також лише на основі рішення суду або відповіді заяви власника. Якщо власник протягом 10 робочих днів не подасть реєстратору рішення суду про заборону на проведення реєстраційних дій, то реєстрацію поновлять.

Фото з відкритих джерел

 

Вибір читачів за тиждень

Відео