Суспільству слід звернути увагу на людей з обмеженими фізичними можливостями

unnamed-10

У конференц-залі Будинку праці, що в м. Тернопіль відбувся семінар із соціальними партнерами на тему: «Надання соціальних послуг особам з інвалідністю», який організував напередодні Міжнародного дня інвалідів Тернопільський обласний центр зайнятості.

У заході взяли участь представники облдержадміністрації, обласного відділення Фонду соцзахисту інвалідів, обласної організації Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організацій інвалідів України», організації роботодавців Тернопільської області, місцевого підприємства «Надія»; головний позаштатний реабілітолог управління охорони здоров’я ОДА та депутат Тернопільської обласної ради, інвалід Олександр Башта.

«Третього грудня ми щороку відзначаємо Міжнародний день інвалідів. В Україні, як і у світі, зростає турбота про осіб з обмеженими фізичними можливостями та забезпечення їх права на працю. У центрах зайнятості області таким особам сприяють у підборі підходящої роботи відповідно до їх професійних навичок, знань, рекомендацій медико-соціальної експертної комісії та індивідуальної програми реабілітації інваліда з урахуванням побажань людини; організовують професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації безробітних; надають профорієнтаційні послуги, залучають до посильної тимчасової зайнятості, навчають основам роботи на комп'ютері, техніці пошуку роботи та самопрезентації, консультують з питань започаткування власної справи, - зазначила, відкриваючи семінар, заступник директора обласного центру зайнятості Олександра Островська. - У всіх центрах зайнятості Тернопілля встановлено пандуси чи сигнальні кнопки виклику спеціалістів, обладнано кутки для інвалідів з відповідною інформацією про підприємства, які пропонують роботу інвалідам, про навчальні заклади, які здійснюють їх профпідготовку, про професії та спеціальності, за якими організовується навчання. Крім того, в інформаційних секторах для роботодавців розміщено резюме інвалідів».

Заступник директора ОЦЗ поінформувала присутніх, що протягом січня-жовтня 2016 року послугами центрів зайнятості Тернопілля скористались 887 осіб з обмеженою працездатністю.

За сприянням служби зайнятості області 105 осіб з інвалідністю проходили професійне навчання. 40 інвалідів брали участь у громадських та інших роботах тимчасового характеру. Працевлаштовано за направленням БЦЗ 324 особи згаданої категорії, з них 275 осіб зі статусом безробітного. 6-ти безробітним з інвалідністю виплачено одноразово допомогу по безробіттю для започаткування власної справи.

За станом на 01.11.2016 275-ти безробітним особам з обмеженими фізичними можливостями продовжується пошук підходящої роботи.

«За 10 місяців 2016 року адресними соціальними послугами центрів зайнятості Тернопільської області скористались 35 демобілізованих учасників АТО, які мають інвалідність. З них, за направленнями базових центрів зайнятості працевлаштовано 9 осіб, в тому числі 2-м атовцям виплачено допомогу по безробіттю для відкриття власної справи, ще 1 особу працевлаштовано після проходження професійного навчання. На 1 листопада 2016-го 19 колишнім воїнам-інвалідам надаються послуги щодо сприяння у працевлаштуванні», - поінформувала Олександра Островська.

Під час семінару мова йшла про державну підтримку осіб з обмеженими фізичними можливостями, виконання роботодавцями норм вітчизняного законодавства щодо забезпечення роботою згаданої категорії населення діяльність обласної організації Всеукраїнської організації інвалідів «Союз організацій інвалідів України»; представники роботодавців розповіли про працевлаштування інвалідів на їх підприємствах та співпрацю зі службою зайнятості щодо добору персоналу з числа інвалідів.

Олександр Башта загострив увагу присутніх на необхідності тісної співпраці органів влади, громадських організацій, волонтерів, відповідних фондів, узгодженості їх дій, створення єдиної бази даних про військових та членів їх родин, аби допомога згаданим особам була дійсно дієвою, адресною, ефективною.

«Суспільству слід дивитися на людей з обмеженими фізичними можливостями, як на професіоналів, які, як і кожен з нас, потребують реалізації свого права на працю», – підсумувала зустріч із соціальними партнерами заступник директора ОЦЗ Олександра Островська.

Вибір читачів за тиждень

Відео