Орест Сарматський

На Тернопільщині дізнались, кого «кришуватиме» керівник області у 2017 році (фоторепортаж)

p02

Голова Тернопільської облдержадміністрації Степан Барна пообіцяв у 2017 році посприяти у реконструкції даху Петриківського дитячого будинку-інтернату.

Нині тут мешкає майже 100 дітей із різних куточків України.

І кожного із цих дітей привела сюди непроста доля. Одні потрапили в інтернат через вади здоров’я, інших – привели життєві ситуації. У будинку-інтернаті мешкають хлопчики та дівчатка з різних куточків України, в тому числі – і з Донеччини.

- Я вже тут другий рік. Дуже подобається, всі тут з нами гарно поводяться, ми вже звикли один до одного, подружилися. Маємо гарних вихователів. Часто буваємо на екскурсіях у Тернополі, до Львова їздили, у Збараж, були там у замку, - розповідає Марія Ковальова із Дружковки Донецької області.

p04
p04

p03
p03

Марійка разом із своїми подружками кілька тижнів готувалася до концерту, на який прийшли керівники області. Прийшли не з порожніми руками, а з подарунками, гостинцями голова облдержадміністрації Степан Барна, голова обласної ради Віктор Овчарук, директор обласного департаменту соціального забезпечення населення Вадим Боярський.

p07
p07

p06
p06

- На мою думку, словосполучення День інваліда – не зовсім правильне. Як на мене, хотів би, щоб ми казали - День неповносправних людей. А щодо цих дітей, то завдання влади, суспільства зробити все, щоб діти, які мають певні обмежені можливості, почувалися, як їхні здорові ровесники. Як ми бачимо, умови для перебування у цьому навчально-виховному інтернатному комплексі дуже добрі. Дітям тепло, комфортно. У рамках Фонду регіонального розвитку наступного року ми візьмемося за реконструкцію даху і додаткового утеплення цього приміщення. Це нам обійдеться у 1,5 млн грн, але думаю, що ці кошти виділимо. На цьому економити не будемо, головне, щоб діти почували себе комфортно, - сказав під час відвідин будинку-інтернату голова облдержадміністрації Степан Барна.

 

p05
p05

- У нас в області є сім закладів подібного типу, що належать комунальній власності обласної ради. І до кожного такого закладу - максимальна увага, бо в них живуть діти з особливими потребами. Щорічно для таких установ виділяємо щонайменше 45 млн грн. Будуть кошти і наступного року, - пообіцяв, спілкуючись із колективом будинку-інтернату голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук.

- Зараз у нас живе 87 підопічних. Діти зі всієї України. Більшість – сироти, або ті, які позбавлені батьківського піклування. Є й такі, які мають батьків, але життєві обставини у них склалися такі, що батьки не можуть доглядати за цими дітьми. Багато у нас з Дружковки приїхало, понад тридцять дітей. Діє кухня, дівчата смачно готують, чотириразове харчування, дуже діти люблять нашу випічку, а хліб свіжий привозимо від сусідів – з геріатричного будинку-інтернату, він поруч. Діти задоволені, намагаємось зробити усе від нас залежне, щоб вони почували себе тут добре. Правда, маємо одну проблему. Цьогорічний сніг наробив клопоту, пошкодив дах, будинок не новий, п’ятдесят років йому, але, як ви чули, керівництво області пообіцяло посприяти тому, щоб покрівлю реконструювали, гадаємо, що так і буде, - сказала  Олена Волкова, виконуюча обов’язки директора Петриківського будинку-інтернату для дітей.

p08
p08

Вона, як і, зрештою, усі маленькі вихованці цього специфічного дитячого закладу сподіваються, що високі гості, для яких так щиро співали і танцювали юні інтернатівці, таки дотримають свого слова.

p01
p01

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео