Орест Сарматський

Невідомі історії про князя, онука Мономаха та наших сучасників розповіли у Тернополі (фото)

dsc05751-copy

В обласному центрі відбулася зустріч із авторами книжкових новинок

 Одразу три книги, видані в одному із місцевих видавництв  презентували у Тернополі. А об’єднала всі три книжкові новинки одна тема – Волинь та її люди. Презентували книги двоє із авторів - письменник і літературознавець із Шумська Сергій Синюк та письменниця з Кременця Юлія Бондючна.

dsc05688-copy
dsc05688-copy

Отож. назви трьох книг такі: «Тисячоліття волинської книжності», автор якої Сергій Синюк, «Данило Острозький: образ, гаптований бісером» письменника, публіциста та науковця Петра Кралюка і книга «Волинська височина» нашої земляки Юлії Бондючної.

У книзі Сергія Синюка перші три нариси стосуються «дуже давньої» літератури – ще часів Київської Русі. У нарисі «Онук Мономаха» йдеться про князя Ізяслава Мстиславовича, його ролі в розвитку книжності на Волині. І не лише Волині. Справжнім детективом є нарис «Король Лодомерії» про князя Василька Романовича, який опинився в тіні свого брата Данила. Автор називає свою книгу романом-реконструкцією. Адже книга не є виключно художньою. Під час написання використовувалися документи, і вже на їх основі створювався образ  князя. Книга невелика за об’ємом і, зрозуміло, вона не охоплює всієї волинської книжності. Це, як каже Петро Кралюк, відгукуючись про книгу Сергія Синюка, радше, пунктир – звернення уваги на забутих чи замовчуваних волинських авторів.

dsc05729-copy
dsc05729-copy

Роман-реконструкція. Саме так можна означити біографію родоначальника славетної княжої династії Данила Острозького. Автор книги Петро Кралюк відновлює не тільки життєпис князя та історичне тло його епохи, але й принципи та прийоми роботи творців давньої української книжності. Додаткові можливості роздивитися тодішню епоху дає читачеві ретельно підібраний ілюстративний матеріал, а обкладинку із портретом Данила Острозького створив відомий тернопільський художник-ілюстратор дизайнер Олег Кіналь.

І ще про одну книгу, з якою вже ознайомлено тернополян. Це – «Волинська височина» Юлії Бондючної. Видання поєднує багатообразність поетеси й точний аналіз літературознавця, фундамент книжної традиції і тепло особистого спілкування з живими класиками української літератури, які живуть і працюють на землях Великої Волині: Василем Слапчуком, Надією Гуменюк, Володимиром Лисом, Юрієм Камаєвим та іншими.

dsc05715-copy
dsc05715-copy

dsc05704-copy
dsc05704-copy

Що ж, автори згаданих книг, зрештою й видавці, сподіваються, що згадані книги дійдуть до якомога ширшого кола читачів. Хтозна, можливо, тоді і з’явиться розуміння, що українська література Волині справді цікава й… повчальна. Зрештою, у цьому можна переконатися, читаючи «Тисячоліття волинської книжності», «Данило Острозький: образ, гаптований бісером» та книгу «Волинська височина».

dsc05746-copy
dsc05746-copy

dsc05695-copy
dsc05695-copy

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео