Орест Сарматський

Чому 205-річний храм на Тернопільщині змінив свою назву у 1812 році, коли в Росії почалася війна? (фото)

kosiv-1-copy

У селі Косів Чортківського району розташований старовинний мурований Свято-Введенський храм

Сьогодні тут свято – празник Введення у храм Пресвятої Богородиці.

- З історичних свідчень відомо, що цей храм було збудовано у 1812 році за настоятеля отця Віктора Чаплинського і освячено на честь святої Параскеви, - розповів «ТЕРЕНу» настоятель церкви протоієрей Богдан Єдинак. – Тоді власником села був Мечислав Богданович. З яких причин храм було перейменовано на Свято-Введенський невідомо. Шукали у різних архівах, але так і не знайшли ніяких документів. Товщина стін храму - до двох метрів. Під час Другої Світової війни храм зазнав значних руйнувань. Але вірні своїми зусиллями церкву відновили. У 1960 році комуністично-атеїстичною владою храм було закрито. 4 грудня 1988 р. у відкритому храмі відправили першу святу Літургію, яку очолив благочинний району протоєірей Михаїл Левкович разом зі мною, та собором священиків Чортківського благочиння. Того ж дня на церковному подвір’ї було встановлено пам’ятний дерев’яний хрест з нагоди відкриття храму і 1000-річчя хрещення Руси-України.

З року в рік храм обновляли, було збудовано новий купол і перекрито дах, збудували святі ворота, прикрасивши їх святими образами. У 1998 р. уродженець села художник Ігор Федорків почав розписувати храм. У 2009 р. обновили іконостас.

У 1996 р. на церковному подвір’ї було збудовано каплицю на честь преподобного Онуфрія Великого. У храмі є реліквія - старовинний образ Розп’яття Ісуса Христа.

У 2008 р. на церковному подвір’ї було встановлено дерев’яний хрест з нагоди 1000-річчя хрещення Руси-України та приїзду в Україну Вселенського Патріарха Варфоломія І.

Преосвященним єпископом Тернопільським і Теребовлянським Павлом (Кравчуком) у 2009 р. було освячено новий престол, - розповів отець Богдан.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

kosiv-copy
kosiv-copy

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео