Орест Сарматський

Агро-новини 5 грудня

77462-12557329

Новини аграрного сектору

Озвучений земельний стимул для місцевих громад

Громадські професійні організації АПК звернулися до голови Верховної Ради України Андрія Парубія з проханням посприяти ухваленню проекту Закону  «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами та посилення державного контролю за використанням і охороною земель», який було ухвалено в першому читанні ще 19 квітня 2016 р. Як повідомляє прес-служба асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ), профільні асоціації просять включити вищевказаний законопроект до порядку денного одного з найближчих пленарних засідань ВРУ.

051201
051201

За теперішньою редакцією законопроекту № 4355 сільські, селищні, міські ради перебирають на себе повноваження щодо розпорядження землями державної власності, передачі їх у власність та надання у користування в межах своїх територій, а також надається право встановлювати та змінювати цільове призначення земельних ділянок приватної власності та здійснювати державний контроль за використанням та охороною земель.

Разом з тим міські, районні та обласні ради позбавляються повноважень у сфері координації діяльності місцевих органів земельних ресурсів, здійсненні контролю за використанням та охороною земель, а також вирішенні земельних спорів. Повноваження місцевих державних адміністрацій у галузі земельних відносин також пропонується скасувати.

Україна зміцнює позиції експортера живих свиней

Україна укріплюється у званні нетто-експортера живих свиней, збільшуючи зовнішньоторгове сальдо по цій позиції.

Про це повідомляє аналітичний відділ Асоціації свинарів України з посиланням на Державну фіскальну службу.

Так, за з початку року зовнішньоторгове сальдо по живим свиням сягнуло $520 тис. Це вдвічі більше ніж за три квартали 2016 року.

051202
051202

Впродовж аналізованого періоду вітчизняні постачальники відвантажили 2,08 тис. т живця свиней до Грузії, заробивши на цьому $2,43 млн. Водночас імпорт живих тварин скоротився як кількісно (у 3 рази), так і вартісно: якщо у відповідний період минулого року українські виробники оновили свинопоголів’я, закупивши живих тварин на $2,87 млн, то цьогоріч на це витратили у 1,5 рази менше — $1,9 млн.

«Такі позитивні результати стали наслідком досить активних поставок живих свиней протягом попереднього місяця, коли закордон вивезли 0,4 тис. т живця забійних кондицій. Це п’ята частина від загального обсягу експорту цієї товарної позиції у січні-жовтні 2016 р.», — прокоментувала аналітик асоціації Олександра Бондарська.

Мартинюк: На відродження виноградарства потрібно 12 млрд грн

Міністерство аграрної політики та продовольства впроваджує комплекс заходів, спрямованих на стимулювання розвитку виноградарства в Україні.

Про це повідомив перший заступник голови аграрного відомства Максим Мартинюк, інформує пресс-служба Мінагропроду.

«Ми поставили за мету здійснити основні заходи щодо підтримки та відродження українського виноградарства. Зокрема, розглядаємо можливість відновлення програми відшкодування витрат на висадку виноградників, оскільки це бізнес з високою капіталоємністю та довгим терміном окупності», — сказав він.

051203
051203

Ще один напрямок підтримки галузі — стимулювання попиту на український виноград шляхом впровадження мінімальної норми вмісту українських спиртів в вітчизняних коньяках. З наступного року планується встановити квоту вітчизняних спиртів в коньяках українського виробництва на рівні мінімум 15%, а в найближчі 10 років передбачено поетапне збільшення цього показника.

За словами Максима Мартинюка, вітчизняна виноробна галузь зазнала значних втрат через анексію Криму, де було зосереджено  приблизно 30% всіх площ виноградників. За розрахунками спеціалістів, для покриття дефіциту виноматеріалів необхідно збільшити площу виноградників мінімум на 20 тис. га, що еквівалентно інвестиціям на рівні понад 12 млрд грн.

Для довідки: за даними Мінагропроду, в 2014 році в Україні було висаджено 100 га нових виноградників, в 2015 році — 120 га.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео