Орест Сарматський

Фото невідомих вояків УПА оприлюднили в Тернополі (фото)

unnamed-7

 Календар національно-визвольного руху ОУН - УПА на 2017 рік презентовано у Тернопільському обласному краєзнавчому музеї.

Настінний перекидний календар національно-визвольного руху ОУН - УПА на наступний рік було показано шанувальникам історичного минулого України та нашого краю. Календар презентували кандидат історичних наук, президент благодійного фонду «Літопис УПА» Микола Посівнич, генеральний директор видавництва «Літопис УПА» Ігор Гомзяк за участю громадсько-політичного діяча, дослідника історії ОУН і УПА Євгена Філя, заступника голови Тернопільської обласної ради Василя Дерев’яного.

unnamed-6
unnamed-6

У календарі лаконічно описано значущі події визвольних змагань на кожен день 2017- го року. Серед архівних світлин – фотографії із бойових походів Української повстанської армії. В тому числі й ті, які було зроблено на території Тернопільщини. У календарі також поміщено фото повстанців, імена яких досі невідомі.

unnamed-8
unnamed-8

Це вже дванадцятий за рахунком випуск подібного календарявидавництва “Літопис УПА”, яке було створене у Львові у 1992 році. Групою ентузіастів зібрано багато документів і матеріалів, які дуже важливі як для дослідників, так і для ширшого кола читачів. Опубліковані томи виходять завдяки фундаторам, меценатам і поодиноким жертводавцям. Ці книги безкоштовно розсилаються по бібліотеках як України, так і в інші країни. Разом із новим календарем було презентовано окремі томи «Літопису УПА», цього  серійного книжкового видання. Як розповіли керівники видавництва - його завдання – опублікувати, з дотриманням джерельної точності, документи й матеріали з історії УПА, а також стимулювати й видавати праці про діяльність УПА та історію України того періоду взагалі. Кожний том або група томів Літопису присвячені окремим темам і мають свою назву. Частина томів охоплює історію УПА за певний історичний відтинок на більших територіях, як, наприклад, на Волині, в Галичині, на українських землях під Польщею тощо.

unnamed-9
unnamed-9

unnamed-10
unnamed-10

unnamed-11
unnamed-11

unnamed-13
unnamed-13

unnamed-25
unnamed-25

unnamed-27
unnamed-27

unnamed-28
unnamed-28

 Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео